Mesajı Okuyun
Old 26-10-2011, 12:09   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın ergan,

Alıntı:
Yazan av.ayşegül ergan
Sevgili Meslektaşım, öncelikle ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.

Olayda 4734e tabi bir kamu ihale sözleşmesi sözkonusu. idare sözleşmeyi feshetmedi,süreye ilişkin sadece cezai şart hükmü sözkonusu.Ve süre uzatımına dair elimizde bir belge yok...şifai görüşmelerle uzamak zorunda kalan bir süreç.idareden kaynaklı sebeplerle gecikmeler gerçekleşirken bizim gerçekleştiremediğimiz işlere yönelik bir takım tutanaklar vs...sahaya işi yapmak üzere gidip idare kaynaklı sebeplerle/uzatımlarla yapamayıp döndüğümüze dair giriş çıkış yaptığımıza dair kayıtlar.ve durumdan kendilerini haberdar ettiğimiz mailler,yazışmalar ve fakslar mevcut.. bu durumda dava açmak mantıklı mı?

4735'e tabi sözleşmelerde "mücbir sebep" hallerinde yüklenicinin bu sebebi, 20 gün içerisinde, mücbir sebebin oluştuğuna dair belgeleri de ekleyerek "yazılı olarak" bildirmesi ve ne kadarlık süre uzatımı gerektiğini de dilekçesinde belirtmesi gerekmektedir. Bu 20 günlük süreye uymama halinde idare, durumu dikkate almak; başvuruyu kabul etmek zorunda değildir (bu mevzuat gereği olduğu için sözleşme maddelerini yazmasanız da bilgi verebileceğim alan).

Sorunuz sözleşmedeki maddelerle çözülebilecek alana ilişkin. Genel olarak bilgi vermek gerekirse; idareden kaynaklı gecikmelerde yüklenicinin bu 20 günlük başvuru süresi aranmaz; idare engelleyici durumları inceler ve bu engelleyici sebeplerden mütevellit işin bir kısmı veya tamamına dair yükleniciye (yazılı olarak) süre uzatımı verir. İdare, kendisinden kaynaklanan sebeplerle gecikmeye rağmen iş uzatım süresi vermediğine göre yukarıda koyulaştırdığım bölümdeki kayıtlar (gerekli ve yeterli şekilde düzenlenmiş ve içeriği iddianızı ispat edebilecek nitelikte ise) dava ikamesi halinde işinize yarayacaktır.

Israrla belirtmek isterim ki "ihale sözleşmesi"nde yazan ilgili maddeleri belirtmediğiniz sürece doğru cevap verebilmek mümkün değildir. Örneğin ihale sözleşmesinde idare, kendilerinden kaynaklı gecikmelerde de yüklenicinin yazılı bildirimde bulunması gereğini ve belli bir süreyi zorunlu tutmuş olabilir İhale sözleşmesi kitapçığının son kısmında "Yapım İşleri Genel Şartnamesi" bölümündeki maddeleri incelemeniz halinde cezai şartın ne şekilde tahakkuk ettirildiğini ve sözleşmeye uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca ihale makamının cezai şart tahakkukunda "gerekçe"sini yazarsanız yol göstermeye çalışabiliriz.

Neticeten daha fazla bilgi...

Saygılar...