|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan İlhan_ERDEN |
 |
|
|
|
|
|
|
Konuyla ilgili olması bakımından, birebir olmasa da, benzer uyuşmazlıkta, Uyuşmazlık Mahkemesi'nce, idari yargının görevli olduğuna karar verilmiştir.
T.C. Uyuşmazlık Mahkemesi
Hukuk Bölümü
Esas: 2006/214
Karar: 2007/8
Karar Tarihi: 05.02.2007
... Bu durum karşısında, Sulama Birliğince davacı adına izinsiz su alma cezası tahakkuk ettirilmesinden doğan davanın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2/1-a. maddesinde belirtilen idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları kapsamında görüm ve çözümünde idari yargı yerleri görevli bulunmaktadır.
...
Sonuç: Davanın çözümünde İDARİ YARGININ görevli olduğuna...
|
|
 |
|
 |
|
Sayın İlhan Erden
Benzer olduğunu yazdığınız karar idarenin işlemine karşı vatandaşın açtığı dava hakkındadır. Elbette idari işleme karşı idari yargıya gidilmelidir. Bu konu tartışmasızdır. Bu nedenle bu karar konumuzu ilgilendirmemektedir.
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
2247 S. Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun'un "Mahkemenin görevi" başlıklı 1. maddesi uyarınca " Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir." hümü gereği 6183 s.k. da dahil olmak üzere, görev uyuşmazlıklarında görevlidir diye düşünmekteyim.
|
|
 |
|
 |
|
Uyuşmazlık Mahkemesi hakkında yukarıda yazdıklarınız doğru ama benim yazdığıma verdiğiniz yanıt yanlış.
Benim sorum ve hepimizin sorunu şudur:
İdarenin alacağı için adliye mahkemesine başvurması halinde ortaya çıkacak görev sorununu kim halledecektir? Yargıtay halledecektir. Halbuki Yargıtay bu konuda taraftır.
Tarafsız bir mercii olarak Uyuşmazlık mahkemesi devreye girebilir mi?
Benim cevabım ve hepimizin sorunu şudur:
Giremez.
Bu sorunu çözecek bir yanıtınız varsa bu başlıkta gösterdiğiniz üstün performansı kutlamaya hazırım.