21-10-2011, 10:04
|
|
|
Kanun teklifine ben de olumlu bakıyorum. Fakat alacaklı vekiline borçlunun mal varlığı araştırması safhasında daha çok yetki verilmesi şartıyla.
Hurdacıya versen almayacağı beyaz eşyayı "belki haftaya yenisi alır gelir onu kaldırırım" diyerek muhafaza yapan meslektaşlarımıza şahit oldum.tabi burada haciz memurunun "haciz kabil olmayan mal" ayrımını yapmamasından kaynaklanan bir sorun da var sanırım.
Özellikle büyük miktarlı borçlarda ev eşyasıyla borcun tahsilinin mümkün olmadığının borçlu da gayet farkında.
Bu yüzden kaydi haciz yöntemlerinde UYAP üzerinden biz avukatlar tarafından yapılabilecek işlemlerin daha etkin hale getirilmesi en azından mevcut mal varlığının (banka hesapları dahil) tespitinin mümkün olabilmesi çok önemli. Güncel uygulamada SGK sorgusu için bile icra memurunun başında dört dönüp; gözünün içine bakıyoruz. MKK birkaç ay önce müzekkerelere cevap vermeyeceğini bildirdi. Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan ve avukatların UYAP üzerinden sorgu yapabilmelerine imkan tanıyan protokolün bir an önce hayata geçirilmesi gerekli.
Devlet kamu alacaklarının tahsili için bankalara elektronik haciz bildirisi gönderebiliyor. Hesap bakiyelerini güncel olarak izleyebiliyor. Ancak vatandaşın alacağının takibinde bizlere bu yetkileri vermiyor. Asıl çelişki burada.
|