Mesajı Okuyun
Old 20-10-2011, 20:06   #1
tncey

Varsayılan Çocuğun mahkemede beyanla tanınması

Müvekkilimin babasına 1983 yılında nesebin düzeltilmesi davası açmıştır. Duruşma esnasında babası gelerek müvekkilimin çocuğu olduğunu beyan etmiştir. Mahkemece nesebin düzltilmesi davası süresinde açılmadığından reddine babasının duruşmada verdiği beyan gereği, nüfusunun anne üzerinde bırakılarak baba adının değiştirilmesine karar verilmiştir.Bu karar 1983 yılından bu yana nüfus müdürlüğüne gönderilmediği için müvekkilimin baba hanesinde hala bababsının adı değil başka bir isim yazmaktadır. Karar 1983 yılında verildiği için dosyası mahkemenin genel arşivinde mevcut olmadığından sadece gerekçeli karara ulaşabildim.Müvekkilimle görüştüğümde duruşmadan sonra mahkemeye gitmediği beyan ediyor, bu aşamada kararın nüfusa gönderilmesi için kesinleşmesi gerekiyormu, müvekkilimin babasından kalan gayrimenkuller ile ilgili dava açabilmek için bu kararı nüfusa işletmem gerekiyor. Kanunda tanıma ile ilgili "...Tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmi senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur. hüküm bulunuyor, babanın bu beyanı bir tanımamıdır ve keşinleşmesi gerekir mi.? Bu konuda yargıtay kararı arıyorum.Sanırım mahkemeye dilekçe ile bu kararın nüfusa gönderilmesini talep ettiğimde kesinleşip keşinleşmediğine bakacak, dosya arşivde yok, gerekçeli kararda kesinleşme şerhi yok. Ne yapabilirim yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...