|
|
|
|
Üstat,
Biliyorum, verdiğiniz sadece bir örnek ama... Ben genelleyemedim.
Çünkü verilen örnekte anahtar teslim bir iş verilmesi söz konusu. Süreklilik arz eden bir durum yok.
Belki asıl soruda da, birden fazla işveren değil, birden fazla ihale makamı söz konusudur. Bilemiyorum.
Benim ifade etmek istediğim husus şu:
Bir içecek firması depozitolu şişelerin, işyerinde dezenfekte edilmesi işini bir başka işverene verdi diyelim. O işveren de bu işi bir başka işverene -bence- veremez.
Benim verdiğim örnek ne kadar genellenebilir, onu da bilemiyorum. 
Benim aklıma gelmeyen, geniş kapsamlı örnekler de elbette olabilir.
|
|
 |
|
 |
|
Ben genelleyebilirim
Verdiğiniz içecek firması örneğine tabi ki -ben de- katılıyorum. Aslında somut olay da verdiğiniz örneğe benziyor. Ben aksi olabileceğini de belirtmek için mesajımı yazmıştım. Somut soru için de şunları söyleyebilirim:
Alt işveren ile alt işverenin alt işvereni arasındaki muvazaada, işçi alt işveren işçisi sayılacaktır. Bu durumda asıl işverenin sorumluluğuna gidilebilecektir.
Soru sahibinin müvekkili KİT, DSİ'den aldığı ihalede, ihale eden değildir. Her ne kadar soru sahibi bu şekilde nitelese de, işin bir kısmını alt işverene vermiştir. Bu durumda kendi işçileri de işte çalışmakta olup, asıl işveren konumundadır. Alt işveren ise aldığı işi başka bir işverene vermiştir. (Tamamını başka işverene devretmiş görünüyor) O halde kendisinin yapması gereken işi, başka bir işverene yaptırmaktadır. Bu durumda somut olay açısından alt işveren ile alt işverenin alt işvereni arasında muvazaa olduğu kabul edilebilir.
Somut olayda fikrinize katılarak KİT ve alt işverenin sorumluluğu bulunduğunu kabul ediyorum