Mesajı Okuyun
Old 19-10-2011, 19:57   #3
Av. İbrahim YİĞİT

Alıntı:
Yazan Adli Tip
İşçiler her üç şireketi de muhatap alarak doğru davranmışlar.

Bu olay bir dava konusu olduğunda, işveren sıfatı olmayan(lar) hakkında husummetten red kararı verilecek, diğer işveren(ler) hakkında da (şayet birden fazla olursa mütelesil) sorumluluğa hükmedilecektir.

Benim kişisel görüşüme göre, alt işverenin alt işvereninin olduğu bir işte muvazzaa illa ki vardır. Çünkü işin asıl işine bir bölümünün alt işverene verilebilmesi için, o işin uzmanlık gerektirmesi, işi alanın da o işin uzmanı olması gerekmektedir. İşi alan alt işveren de o işi bir başkasına veriyorsa, o işin uzmanı değil demektir.

Saygılar,

Benim kişisel görüşüme göre ise, alt işverenin alt işvereni muvazaasız olabilir. Müteahhit firma tarafından yapılmakta olan bir binanın güvenlik sistemlerinin kurulması işini bir alt işverene verilmesi, bu alt işverenin de güvenlik ile ilgili eletrik tesisatının döşenmesi için başka bir işveren ile anlaşma yapmasında bir muvazaa görmüyorum. Ne var ki alt işverenin alt işvereninin işçilerinin hak ve alacaklarının muhatabı ilk işveren (müteahhit firma) olamaz. Çünkü eletrik tesisatının döşenmesi işini yapacak firmanın çalışanları ile müteaahhit firma arasında kanundan kaynaklanan (4857 sy.y. 2. madde) veya sözleşmesel bir ilişki bulunmamasıdır.