Mesajı Okuyun
Old 17-10-2011, 14:59   #2
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan adalet için
Müvekkil şirkettin bir işçisi iş kazası sonucu vefat ediyor.Açılmış bir dava olmamasına rağmen müvekkil, işçinin yakınlarıyla anlaşarak maddi manevi zararlarını ödemek istiyor.Hakkaniyete uygun oalrak zarar hesabı nasıl yapılır hangi kalemler dikkate alınır?Yapılan ödemelere ilişkin yeniden dava açılmasını önlemek için hangi hususları ve kimlerin imzalarını içeren NASIL bir ibraname düzenlenmelidir?Şimdiden teşekkürler...

Bu konuda bilirkişilik yapan kişiler ile görüşüp harici bir rapor almanızı öneririm. Ancak hesdaplamanın nasıl yapılacağına yönelik nette ve bazı kitaplarda yöntemler yer almakta. Ancak hesaplama yapar iken, ölenin yaşı, mirascıların yaşı, sosyal güvencelerinin olup olmadığı (emekli maaşı) ölenin almakta olduğu maaşının tutarı vs. gibi durumlar ile örneğin eşin (kadın) evlenme ihtimal vs gibi durumlara bakılıyor. Tabi kazadaki taraf kusurları da önemli.

Bu çercevede yapacağınız bir hesaplama yargılama sürecinde farklılık arzedebilir. ancak bu durumu göze aldıysanız, bence bu işten anlayan bir hesap uzmanı ile görüşün.

Sonra çıkacak rakamları, hangi mirascı için ne kadar ödenecek ise, onun adına havale yaparak ve not düşerek yapınız.

manevi tazminatla ilgili bişey deme şansım yok. Bu konuda hesaplama yöntemi yok. Tarafların durumlarına göre mahkemenin takdirine bırakılmış bir durum. Ancak ille de bişey yollayalım derseniz yapacapğınız ödemede ne kadarının maddi ne kadarının manevi tazminat için olduğunu ayrıca belirtmenizde fayda olacak.

Ancak ödemeyi elden ödeme yapacaksanız, tüm alacak haklarına binaden tamemen ibra edildiğinizi gösterir bir belge almanızda fayda olacak. Bu belgede mirascı olan kişilerde alınması gerekiyor. Ancak manevi tazminat hususunda durum farklılık arzediyor. Örneğin ölen kişinin anne babası, veraset ilamında mirascı görünmese de manevi tazminat davası açma hakkı var. Bunlar için de ayrıca önlem almanız gerekiyor.