|
|
|
|
merhaba,
müvekkil bir firmaya mal satıyor, karşılığında 4 adet bono alıyor. bonoları veren firma ciranta konumunda.
bonolar vadelerinde ödenmediği için cirantaya karşı da icra takibi başlattık. ciranta imzalar bana ait değil diye imza itirazında bulundu ve itiraz kabul edildi. şu anda ona karşı hiçbir şey yapamıyoruz.
resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılıktan savcılığa başvurmayı düşünüyorum ama cirantanın düzenleyen konumunda olmaması ceza almayı etkiler mi kestiremedim. konuyla ilgili yargıtay kararı da bulamadım.
bu durumda suç oluşmuş mudur?
|
|
 |
|
 |
|
Sayın Meslektaşım,
Bonolar sahte değilse ciranta hakkında dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunulması gerektiği kanısındayım.
TCK.m.204 resmi belgenin "düzenlenmesini", resmi belgenin aldatıcı biçimde "değiştirilmesini" veya "sahte resmi belgenin" kullanılmasını suç olarak düzenlemiştir. Kanuni tipe uygunluk kuralı gereğince dolandırıcılık suçu çerçevesinde şikayet/soruşturma olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.