Sayın meslektaşım,
Deprem kuşağındaki ülkemiz için çok önemli gördüğüm konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim.
Bu vesile ile ve izninizle aşağıdaki bilgileri paylaşmak isterim:
KANUN NO: 4708
YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN
Kabul Tarihi: 29 Haziran 2001
Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 13 Temmuz 2001 - Sayı: 24461
MADDE 1.- Bu Kanunun amacı; can ve mal güvenliğini teminen, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
(Değişik 2.fıkra: KHK/648 - 8.8.2011 / m.24)
Bu Kanun;
a) 3194 sayılı İmar Kanununun 26 ncı maddesinde belirtilen kamuya ait yapı ve tesisler ile 27 nci maddesinde belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar,
b) Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve yapı inşaat alanı toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar,
c) Entegre tesis niteliğinde olmayan tarım ve hayvancılık amaçlı yapı ve tesisler,
d) Köy yerleşik alanlarında, belediye ve mücavir alan sınırları içinde olmayan iskân dışı alanlarda ve nüfusu 5000’in altında olan belediyelerin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bodrum katı ve çatı arası dışında en çok iki katlı ve yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen konut yapıları ile bunların kömürlük, otopark, depo gibi müştemilatı,
hariç olmak üzere,
belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak yapıların denetimini kapsar.
MADDE 12.-
Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
2.fıkranın önceki hali
“Bu Kanun gereğince düzenlenmesi öngörülen yönetmelikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren kırkbeş gün içerisinde Bakanlıkça çıkarılır” idi...
RG.’de (17 Ağustos 2011 - Sayı: 28028) yayımlanan
KHK/648 Karar sayılı KHK.’nin 28. Maddesi ile 2. Fıkra aşağıdaki şekilde değiştirildi:
(Değişik: KHK/648 - 8.8.2011 / m.28)
İlgili idarelerin bu Kanunda belirtilen hususlara ilişkin görevleri ile çalışma usul ve esasları;
yapı denetim kuruluşları ve şubelerinin sınıflandırılması,
kuruluşlar arasında adaletli iş dağılımını temin etmek üzere bir ilde faaliyet gösterebilecek olan yapı denetim kuruluşu sayısının belirlenmesi ile
kuruluş safhasında sahip olunması gereken asgarî nitelikler;
yapı denetim kuruluşları ve laboratuvar kuruluşlarının görevleri ile çalışma usul ve esasları;
denetçi belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile
yapı denetim ve laboratuvar kuruluşlarında görev alacak personelde aranacak nitelik, tecrübe ve bunların istihdam şartları ile görev ve sorumlulukları;
diğer yapı sorumlularının nitelikleri, görevleri ile çalışma usul ve esasları;
Merkez ve İl Yapı Denetim Komisyonunun görevleri ile çalışma usul ve esasları;
yapı denetimi hizmet sözleşmesinin esasları,
asgarî hizmet bedelinin belirlenmesi ve hizmet bedelinin ödenmesi,
bu Kanun uyarınca denetlenerek inşa edilen yapılara sertifika verilmesi ve
düzenlenecek meslek içi eğitimlere ilişkin usul ve esaslar
Bakanlıkça hazırlanan yönetmelikle düzenlenir
Yapı denetimi hizmet sözleşmesi
MADDE 21- (1)
Kanun kapsamına giren yapıların sahipleri, yapının uygulama projeleri bitirildikten sonra bir yapı denetim kuruluşu ile ek-6'da gösterilen form-4'e uygun bir hizmet sözleşmesi akdederek, bir suretini ruhsat işlemlerini başlatmak üzere ek-5'de gösterilen form-3'e uygun taahhütname ekinde ilgili idareye sunar.
(2)
İlgili idareler, sözleşmelerde tarafların imzalarını aramak zorunda olup, imzaları tamam olmayan sözleşmelere göre ruhsat başvurusunda bulunulmasına müsaade etmez.
Yönetmelik EK-6
FORM – 4
YAPI DENETİMİ HİZMET SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
http://www.resmigazete.gov.tr/main.a...2/20080205.htm
İrdeleme:
1)Eser Sözleşmesi kapsamında "Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi"
2)818.s.BK.m.355 / 6098 s.BK.m.470
3)HMK - Yetki Sözleşmesi
Saygılarımla