Mesajı Okuyun
Old 10-10-2011, 17:07   #7
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Vekaletname ibrazı ibaresi nedeniyle çıkarılan zorluklar yönetmeliğin 45. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilerek giderilmiştir. Bu aşamadan sonra, savcı elinde bulunan dosyalar açısından çıkarılacak bir sorun, yasaya aykırı keyfi bir muamele olur. Sulh ceza yargıcına taşımak gerekir.

Kollukta bulunan soruşturma dosyaları açısından da dosyanın müdafie inceletilmesi gerekir. Aksi takdirde, adli amir C.savcısına bu husus bildirilmeli, talimat vermesi sağlanmalıdır. Gerekirse, kolluk hakkında suç (ceza-disiplin) duyurusunda bulunulmalıdır.

Saygılarımla.
Alıntı:

CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARI İLE ADLİ YARGI İLK DERECE CEZA MAHKEMELERİ KALEM HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNE DAİR YÖNETMELİK
Soruşturma evrakının incelenmesi
Madde 45 - (Değişik madde: 24/12/2010 - 27795 S.R.G. Yön/1.mad.)
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun başka hüküm koyduğu haller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek şartıyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.
Şüpheli ya da müdafi soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.
Şüpheli ya da müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek almasına ilişkin yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının istemi ve ilgili hâkimin kararıyla kısıtlanabilir.
Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adlî işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz.
Bu maddenin içerdiği haklardan mağdur ya da şikâyetçi ile suçtan zarar gören ve vekilleri de yararlanır.
Soruşturma evrakı soruşturmayı geciktirmemek kaydıyla Cumhuriyet savcısının belirleyeceği personel huzurunda kalemde incelenir.