07-10-2011, 16:53
|
|
|
İçi Boşaltılan Şirket
Sayın Meslektaşlarım,
Bir müvekkilimizin annesi bir limited ve bir anonim şirketin ana hissedarı ve müdürü/yönetim kurulu üyesi konumundadır. Ancak yaşının geçkin olması sebebiyle, şirketlerin sevk ve idaresi hem fiilen hem de hukuken müvekkilin ortak olan diğer kardeşi tarafından yürütülmektedir. Müvekkil şirketlerin herhangi bir surette ortağı değildir.
Müvekkilin kardeşi, şirketlerin malvarlığında bulunan malları ucuza elden çıkararak kendi ve bir arkadaşı adına kurduğu diğer şirketlere devretmekte, annesinin ortak olduğu şirketin yapacağı ticari işleri kendi şirketlerine yaptırmaktadır. Bu nedenle, annenin ortak olduğu şirketler doğrudan ve dolaylı olarak zarara uğratılmaktadır. Müvekkil de gelecekti muris annesi olan şirket hissesinin değerinin düşmesine bağlı olarak dolaylı zarara uğramaktadır. Müvekkilin şirket ortağı olmaması sebebiyle şu an YK üyelerinin sorumluluğuna gitme şansımız yok diye düşünüyorum.
Bu aşamada kafamızdaki hukuki yol, ana ortak anne adına müvekkili vasi olarak tayin ettirip, şirketleri dava ile tasfiyeye sokmak ve belki ileride diğer kardeş ve kurduğu şirketler aleyhine haksız rekabet davası açmak olarak gözüküyor.
Benim ilk sorum, şirket müdürü/yönetim kurulu üyesi adına vasi tayin ettirip, o şirketin tasfiyesini sağlamak mümkün olabilir mi?
Diğer sorum ise, vesayet kararının alınmasının takiben diğer kardeşin şirketler nezdindeki eylemlerini kısıtlamanın herhangi bir yöntemi var mıdır?
Bu noktada başından buna benzer hukuki olaylar geçmiş olan meslektaşlarımız bilgi ve görüşlerini benle paylaşır ve izlenebilecek diğer hukuki yollarla ilgili olarak tavsiyelerde bulunursa çok memnun olurum.
|