07-10-2011, 12:52
|
#3
|
|
Öncelikle eşinizin sizden boşanmak istemesi karşısında bir sebep belirtmesi lazım. Bu da Medeni Kanunun 161-166 maddeleri arasında açıkca sıralanmıştır. Belirtilen boşanma sebepleri dışında eşinizin size boşanma davası açması söz konusu değildir.
Dava aşamasında ise en önemli husus kusurun kime atfedileceğidir. Tabi bu sureç anıldığı kadar kolay değildir. Sizin yakınınızda bulunan insanları tanık olarak dinletmeniz sürecin lehinize işlemesi adına önemli ayrıca eşinizin size karşı olumsuz tutumları olduysa bunları da dava aşamasında ayrı ayrı belirtmeniz ve kanıtlamanız gerekecektir.
Tabi Mahkemelerimizde genellikle bayan eşe yönelik hükmedilen tedbir nafakası şartların oluştuğu durumlarda (Kusur Sorumluluğu) erkek eşe de verilebilmektedir. Tazminat taleplerinizi aynı davada ileri sürebileceğiniz gibi ayrı bir davada da talep edebilirsiniz. Çocuğun velayetinin kime verileceği hususu da dava sürecinde şekilleneceğinden, ekonomik şartlar ve aile birliği içinde meydana gelmiş olaylar önemlidir. Yine Mahkemelerimizde eğer çocuk küçükse genellikle anneye verilmesi yönünde kararlar çıkmakla birlikte, velayetin kime verileceği hususunda birçok faktörün etkili olduğunu belirtmek isterim. Eğer çocuğun velayeti size verilirse, iştirak nafakası talep edebiliceksiniz. Tabi tarafların ekonomik bütçeleri nafaka miktarını tayin edecektir. Ancak sıkıntılı olacak bu süreçte bir meslektaşımızdan profesyonel yardım almanız yararınıza olacaktır.
|