Mesajı Okuyun
Old 07-10-2011, 08:19   #7
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Gülay
Müvekkil, senette hiç bir sorumluluğu ve cirosu olmamasına rağmen tahsil için bankaya bırakılan senedin parasını borçlu adına, senedin borcunu ödemiş. Borçluya bir nevi borç vermiştir. Senedi ödediği için senet banka tarafından müvekkile iade edilmiştir.
Senet müvekkilin eline geçmiş. Borçlu da daha sonra müvekkilin ödediği, bir nevi müvekkilden borç aldığı parayı müvekkile geri ödememiştir.
Bu durumda senet müvekkilin elinde, bu aşamada müvekkil senedin arkasına kendi cirosunu atıyor. Bu durumda senedi elinde bulunduran alacaklıdır düşüncesiyle hukuki prosedürü izleyemezmiyiz? Her ne kadar senet adına ödeme yapılmış olsa da senet kıymetli evraktır ve senetle ilgili alacak verecek ilişkisi henüz çözümlenmemiştir.


Müvekkiliniz kendi adına değil senet borçlusu adına ödeme yapıp, senedi yine senet borçlusu adına bankadan teslim almıştır. Bu itibarla, hukuken senet üzerinde müvekkilinizin hiçbir hak ve yetkisi yoktur. Dolayısıyla senedin elinde olması ciro silsilesi içinde sıfatı olmadığı için müvekkilinize meşru hamil hakkı bahşetmeyecektir.

Müvekkiliniz yaptığını iddia ettiği ödemeyi senet borçlusu lehine (BK:109) yaptığını (dekonta kendi ismini yazdırarak veyahut başkaca yazılı bir kayıt ile) kanıtlayabilseydi eğer, bu durumda lehine ödeme yaptığı senet borçlusuna rücu edebilirdi. Anlatımınıza göre ödemeyi kendisinin yaptığını da ispatlayabilecek durumda değildir.

Not: Senet arkasına, yetkisiz müvekkilinizin imza atması ciro silsilesini bozacağından, sahtecilik suçu bile teşkil edebilir.