Mesajı Okuyun
Old 05-10-2011, 10:10   #7
üye31284

 
Varsayılan

*Bildiğim kadarıyla idari yargıda; çevre, tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve imar uygulamaları gibi kamu yararını yakından ilgilendiren hususlarda sivil toplum örgütlerinin dava açma ehliyeti bulunmaktadır.

*Ceza yargılaması açısından herkesin ihbar hakkı bulunduğu da şüphesizdir.

*Ancak bir adli yargı hukuk davasında sivil toplum örgütlerine böyle bir taraf ehliyeti verildiğine dair bir hüküm yok bildiğim kadarıyla.

-Hüküm yoksa ehliyet de yok ama bilgi eksiğim varsa ve sivil toplum kuruluşlarının böyle bir dava hakkı varsa bile kesin kamu yararı aranıyordur.

-Bu konu kamu yararıyla ilgili midir?

-Mesela hangi stk bu davayı açacaktır?

-Netice olarak her koşulda bence özel şahıs veya stk olsun taraf ehliyetine sahip değil ama müdahele talep edebilir.

-Herhangi bir 3. kişi ise hiçbir koşulda dava ehliyetine sahip olamaz ve müdahale de talep edemez.


Not: Yeni kanunu yani HMK' yı okurken 113. maddeyi farkettim, bu hükmün eski kanunda karşılığı yoktur, yeni bir maddedir. Bu hükmün somut olayda işlerlik kazanmayacağını düşünsem de adli yargı hukuk davasında tüzel kişi STK'ların dava ehliyetleri olmadığına dair cevabım elbette değişiyor. Hüküm şu şekildedir:


Topluluk davası
(1) Dernekler ve diğer tüzel kişiler, statüleri çerçevesinde, üyelerinin veya mensuplarının yahut temsil ettikleri kesimin menfaatlerini korumak için, kendi adlarına, ilgililerin haklarının tespiti veya hukuka aykırı durumun giderilmesi yahut ilgililerin gelecekteki haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi için dava açabilir.