Mesajı Okuyun
Old 01-10-2011, 12:47   #9
by dinçer

Alıntı:
Avukat Sayar, "Özel hukuk davalarındaki yargılamaların hızla sonuçlandırılmasını amaçlayan Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile uzun süren yargılama süreci yerine adete davalar “Formula 1” hızı ile yapılacak. Bu yasada bir çok önemli madde bulunmasına rağmen en önemli madde bankaların ve GSM şirketleri ile finans kuruluşlarının artık kendi karşılarında ekonomik açıdan güçsüz olan insanların ikametgahlarında, yani ayaklarında icra takibi yapmaları ya da dava açmalarının bir zorunluluk haline gelmsi ve şirket merkezini yetkili kılan sözleşmelerin geçersiz sayılmasıdır. Yetki sözleşmeleri artık sadece tacir kişiler ya da kamu tüzel kişileri arasında yapılabilecektir. Hakim konumda olan bankalar ve şirketler yurttaşları adeta kendi ayaklarına getiren yetki sözleşmeleri yapamayacaklardır." dedi.

Yapılan bu açıklamaya katılmıyorum:

1)HMK ile getirilen en önemli değişiklik bu değil kanaatimce.

2)Bahse konu değişiklik pratikte çok işe yaramayacaktır.Zira banka ve Gsm şirketleri zaten takiplerini borçlunun ikametinde açmaktaydılar.En azından büyük bir çoğunluğu böyle yapmaktaydı.Hepimizin malumudur ki Banka ve Gsm şirketlerinin hemen her ilde avukatları bulunmaktadır.Bu anlamda bu değişikliğin hız, itiraz ve savunma anlamında fazla bir şey getirceğine inanmıyorum.

Takibi veya davayı borçlunun bulunduğu ilde açmak borçlunun isteği olduğu kadar yargılamanın hızı ve takibin sonuç vermesi açısından uzun zamandan bu yana banka ve gsm şirketlerinin de tercihi olmuştur diye düşünüyorum.