29-09-2011, 14:53
|
#4
|
|
Değerli Meslekdaşım,
Sorunuzun özetini, avukatın üstlendiği dava sonuçlanmadan -hüküm kesinleşmeden- azli nedeniyle iş sahibinden ücret talep edip edemeyeceğine ilişkin olarak anlıyorum.
Bir de azlin hüküm kurulduktan sonra ancak temyiz aşamasıda gerçekleştiğini anlıyorum.
Buna göre;
1. Vekalet azil ile son bulur. Azlin tebliği ile avukatlık sözleşmesine dayalı ücret isteminiz muaccel hale gelir.(Av.K'md.174/2)
2. Sözleşmeye dayalı ücret isteminize karşı açacağınız davada işsahibi azlin haklı nedenlere dayalı olduğunu ileri sürebilir.(Av.K'nu Md.174/2. 2. cümle) Ancak, hüküm verildikten ancak dava sonuçlanmadan önce ücret ödememek için avukatın azledildiği çok sık raslanan bir durumdur. Aktardığınıza göre işsahibinin dayanabileceği haklı azil nedeni mevcut değildir.
2. Kanuna dayalı ücrete (karşı vekalet ücretine) gelince karşı vekalet ücretinin istenebilir olması için yargılama gideri mahiyetinden olan bu ücretin hükümle belirlenmiş olması gerekir. Aktardığınıza göre lehinize karşı vekalet ücreti hükümle belirlenmiş ancak hüküm henüz kesinleşmemiş durumdadır. Buna göre karşı vekalet ücreti yönünden hükmün kesinleşmesini beklemenizde yarar olabilir.
3. Görüldüğü gibi sözleşmeye dayalı avukatlık ücreti isteminiz için işin sonuçlanmasını beklemeniz gerekmemektedir. Önerim hemen bu ücret için dava yada icra takibi başlatmanız olacaktır. Açacağınız davada aranızda yazılı ücret sözleşmesi varsa bu miktarı değilse Av.K'nun 164/4. Maddesinde tanımlanan miktarı talep ve dava edebilirsiniz.
Kanuna dayalı ücreti (karşı vekalet ücretini) hüküm kesinleştiğinde ayrıca dava edebilirsiniz.
Selam ve saygılar.
|