27-09-2011, 09:39
|
#2
|
|
Yazım kurallarının doğru uygulanmasının hukuktaki önemine ilişkin çok güzel bir örnek vermişsiniz:
1475 sayılı İş Kanunu
Madde 14 - Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır.Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.
Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Yukarıda sunulan Kanun metnini kaleme alan kişi paragrafları ayırmakta başarısız olmuş. Bu nedenle metin anlaşılmaz hale düşmüş. Bence şöyle yazılmalı ve öyle anlaşılmalı:
1475 sayılı İş Kanunu
Madde 14 - Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır.
Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur. Ancak, (bu gibi ücretin sabit olmadığı hallerde) son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Özetle, müvekkilinizin kıdem tazminatının tamamı için son ücreti olan 1.500 TL üzerinden hesaplama yapmalısınız.
Not: "kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında 26 ıncı maddenin birinci fıkrasında yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akti ve kanundan doğan menfaatler de gözönünde tutulur."
|