Mesajı Okuyun
Old 23-09-2011, 17:18   #5
Av.Ömer Güntay

Alıntı:
Yazan Av. Caner Arıcı
Sayın meslektaşım;

Yasalarımızda süre tutum dilekçesi diye bir kavram yok..

"Süre tutum dilekçesi" dediğimiz aslında temyiz dilekçesidir.. "Süre tutum", temyiz süresinin tefhimle başladığı ceza ve iş mahkemesi davalarında tefhimden itibaren 7 ve 8 gün içerisinde kararı temyiz ettiğimizi, temyiz sebeplerimizi gerekçeli kararın tebliğinden sonra bildireceğimizi bildirmemizdir..

Ancak; siz dilekçenizde, "tebliğden itibaren temyiz edeceğinizi ve temyiz sebeplerinizi bildireceğiniz" belirtmişsiniz.. Dilekçenizdeki "tebliğden itibaren temyiz edeceğim" beyanı tartışılır; bu "temyiz etmek" anlamına mı gelir, yoksa yazılı olduğu gibi yani lafzıyla "tebliğden sonra temyiz edeceğim" anlamına mı gelir? Emin değilim!..

Sevgili Meslektaşım Caner Arıcı,

Uygulamada süre tutum dilekçesi adı verilen dilekçe aslında, daha iyi bir temyiz layihası vermeyi sağlamak için mahkemenin kararını dayandırdığı gerekçeleri görmek istemekten başka birşey değildir. Tefhimle başlayan temyiz süresine karşın, kısa kararın bu husustaki elverişsizliği de bertaraf edilmiş olur.

Süre tutum dilekçesi esasen bir temyiz dilekçesi olmakla birlikte,

"Ey mahkeme! Kararın hukuka aykırı, aleyhime; bil ki temyiz ettim; gerekçeli kararı da bana göndermeni talep ediyorum, gerekçelerini de göreyim, ona göre ayrıntılı bir layiha da vereceğim." demektir.

Saygılarımla.