Mesajı Okuyun
Old 23-09-2011, 17:10   #4
Av.Nevra Öksüz

Varsayılan Bir yol

Sayın Aladağ,

Alıntı:
Yazan Av.Cengiz Aladağ
...Sorun, işi pratiğe dökmekte: İpotek tapuda arsa sahibi adına görünüyor; bunun (kısmi olarak) iptali ile ipoteğin müvekkil adına tescilini nasıl sağlayacağız? Böyle bir talep içeren davaya hiç rastlamadım...

http://www.turkhukuksitesi.com/makale_761.htm

adresindeki Sayın Av.Kezban Yılmaz'a ait makaleden konuyla ilgili kısmı aktarıyorum:

Alıntı:
Yazan Av.Kezban Yılmaz
...b) Tapu Sicilinde Yapılacak İşlem.

Rehinli alacağın temlikinin geçerli olması için temlik işleminin tapu siciline tescil edilmesi gerekmez
[63]. Yani temlik işleminin tamamlanmasına rağmen, eski rehinli alacaklının ismi sicilde kalır. Yeni rehinli alacaklının adı, soyadı ve ikametgah adresi alacaklılar siciline kaydedilir.

Sicile kayıt işlemi zorunlu değildir. Kayıt ancak, ipotekli alacağı temlik eden* yeni alacaklının talep ve başvurusu üzerine yapılır. Kaydın yapılması, önemlidir. Çünkü kayıt, sicil memuru tarafından gönderilecek tebligatın gerçek rehinli alacaklıya ulaşmasını sağlar. Ancak kaydın alacaklılar siciline yapılmaması rehinli alacağın geçerli olarak temlikini engellemez.

Kayıt işleminin yapılabilmesi için yeni alacaklının temlik sözleşmesi ile hakkını belgelemesi gerekir. Bunu takiben sicil memuru eski rehinli alacaklının ismini kırmızı mürekkep ile çizer ve yeni malikin ismini kaydeder. Kayıt tarihinden itibaren kanunen yapılması gereken tebligatlar sicile yeni kaydedilen rehinli alacaklıya yapılır[64].

* bu kısmın kuvvetle muhtemel "temellük eden" olması gerektiği kanaatindeyim.

Tapu Sicili Tüzüğü m.31: "...Rehin hakkının tesisindeki şartlarda yapılan değişikliğe ait sözleşmelerle alacağın kısmen ödenmesine ilişkin istemler ve Borçlar Kanununun 162 nci maddesi uyarınca yapılacak alacağın temliki sözleşmeleri ve benzerleri, düşünceler sütununda belirtilir.
Serbest dereceden yararlanma hakkı veren sözleşmeler şerhler sütununda gösterilir."

Yukarıdaki bilgiler ışığında tapuya başvuru yapılabileceğini; tapunun işlemi yapmaması halinde tapuyu işleme zorlamak için mahkemeye başvurulabileceğini düşünüyorum.

Saygılar...