Mesajı Okuyun
Old 23-09-2011, 10:37   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.M_K
Sayın meslektaşlarım bir konuda yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.
Eldeki ortaklık payı ve kazanç payı alınması konulu davada bilirkişi şirketin defterlerinin usulüne uygun olarak tutulmadığını kanuna göre usulüne uygun tutulmayan ticari defterler sahibi aleyhine yorumlanır demesine rağmen sonuç kısmında deftere dayanarak şirket zarar ettiğinden alacak alınamaz şeklinde yazmıştır. Benim öğrenmek istediğim defterler usulüne uygun tutulmamasından anlamamız gereken nedir.Mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak bu şekilde karar verebilir mi?Bu konuda bilgisi olanlardan yardım bekliyorum ayrıca yargıtay kararı varsa sunabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

TTK.84 uyarınca usulüne uygun tutulmamış olan defterler sahibi lehine delil olamaz. Sadece sahibi aleyhinde delil olabilir.

Sizin açtığınız kar payı davasında, şirketin "kar ettiğini" ispat yükü MK.6 uyarınca Davacıya, yani size aittir.

Bilirkişi defterlerin usulüne uygun tutulmadığını rapor etmiş olduğundan, defterlerde yer alan kayıtların Davalı lehine delil olmayacağı açıktır. Eğer defterlerdeki kayıtlar Davacı olarak sizin de lehinize değilse (zarar görünüyorsa), bu durumda defterlerin size de bir faydası olmayacaktır.

Bu son ihtimalde usulüne uygun tutulmayan defter kayıtlarının aksini uygun delillerle sizin ispatlamanız gerekir.