Konu
:
Davalı Sıfatı
Mesajı Okuyun
20-09-2011, 16:58
#
6
kezzy
Alıntı:
Yazan
Av.Ömer Güntay
Devlet aleyhine açılacağı belirtilen davalarda, devleti temsil görevi Hazine Müsteşarlığına aittir ve bu kurum Maliye Bakanlığına bağlıdır.
Üstadım;
Devletten kasıt idare değil midir?
Hakimlik mesleği, savcılarla birlikte AY.’nın 139. ve 140. maddelerinde düzenlenmiş ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda yasal ilkelere bağlanmıştır. AY’nın 139. maddesinde Hakimlik ve Savcılık teminatı düzenlenmiş olup, Hakimlik ve Savcılık mesleğinin görev tanımı ve görev alanı 140. maddede düzenlenmiştir.
Bu maddenin 5. fıkrasına göre,
“Hakimler ve Savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığı’na bağlıdırlar”.
Bu hüküm uyarınca, her iki meslek grubu için de idari görevleri yönünden sorumlu merci Adalet Bakanlığı’dır. Bir başka ifadeyle, AY’nın 129/5. md. hükmü burada da geçerlidir. Bu hüküm gereği; hakim ve savcıların idari yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlarından doğan tazminat davaları, kendilerine rücu edilmek kaydıyla ancak idare (Adalet Bakanlığı) aleyhine açılabilir.
kezzy
Üye Kimliği
kezzy İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
kezzy İsimli Üyeye Email Gönderin
kezzy İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın