19-09-2011, 13:36
|
|
|
 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. Aykut Toklu |
 |
|
|
|
|
|
|
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Bu durumda 8 haftalık hesaplanacak
Peki bir sorum daha olacak işçi işten ayrılacağını bildirdi diyelim ki 8 hafta önceden bildirimesi gerekirsen 2 hafta önceden bildirdi ben de işten çıkmak istediği tarihte çıkışını verdim ama ihbar süresi ile ilgili herhangi bir şey söylemedim yani ihbar süresine uymadın bak bunun tazminat ödemesi var vs gibi bir bildirimde bulunmadım yine de ihbar tazminatını bu süre için talep edebilir miyim?
|
|
 |
|
 |
|
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 16.01.2001 T., Esas: 2000/15536, Karar: 2001/256:"Davacı, ihbar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde, davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR : Dosya içeriğine göre davacı işyerinde belirsiz süreli hizmet akdi ile çalışan davalı işçinin 18.10.1999 tarihli dilekçe ile "... ailevi nedenlerden dolayı istifa ediyorum... 30.10.1999 tarihi itibarı ile görevimden ayrılacağım..." şeklinde fesih iradesini açıkladığı, davacı işveren yetkilisi tarafından anılan dilekçe üzerine "Personel Daire Başkanlığına Arz olunur. Uygundur." biçiminde şerh düşüldüğü ve davalının 30.10.1999 günü işten ayrıldığı anlaşılmaktadır.
Mahkemece davacı işverence istifa dilekçesi üzerine konulan şerhin istifa isteğinin kabulü anlamına geldiği bu durumda ihbar tazminatının istenemeyeceği gerekçesi ile davacı işverenin ihbar tazminatı isteğinin reddine karar verilmiştir.
Fesih beyanı bozucu yenilik doğuran haklardan olup, karşı tarafa ulaşmakla, muhatabın kabulüne bağlı olmaksızın sonuçlarını doğurur. Somut olayda işveren tarafından davalının istifa dilekçesi üzerine konulan şerh ile dilekçenin veriliş tarihini ve ilgili birime havale edilmesine yönelik usulü bir işlem yapıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Anılan işlemden tarafların akdin feshi konusunda anlaştıkları sonucunun çıkarılması gerçeğe ve dosya içeriğine uygun düşmez. Akdin davalı işçi tarafından tek taraflı olarak feshedildiği kabul edilmeli, İşverence yapılan işlemin sonuca etkili olmadığı düşünülmelidir. Davalı işçi usulüne uygun fesih ihbarında bulunmadığına göre ihbar tazminatı isteğinin kabulüne karar verilmelidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, 16.1.2001 gününde oybirliği ile karar verildi."
Saygılar...
|