Mesajı Okuyun
Old 12-09-2011, 13:05   #1
Av.Melis Ersöz

 
Varsayılan Eczanede satilmamasi gerekenler

Forumda daha önce deginilmemis bir konuya dair yaklasimimi siz degerli meslektaslarima arz etmekten memnuniyet duyarim.

6197 sayili Eczacilar ve Eczaneler Hakkinda Kanun Ücüncü bölümünde eczanelerde bulundurulmasi gereken ve bulundurulmasi yasak olan maddeler düzenlenmektedir. Eczacilik dogrudan kamu sagligini ilgilendiren bir kurumdur ve bu nedenle eczanelerde her sey satisa sunulamaz.

Ancak günümüzde eczanelerde ilac disinda bircok urunun satildigini gormekteyiz. Örnegin, terlik, parfüm, dis fircasi-macunu, zirai ilac, kedi-köpek mamasi.. vs. Peki bunlardan hangilerinin eczanelerce satisi sizce hukuka uygun?

Bu kanunun 28. maddesi uyarinca; Eczanelerde eczacılık ve ziraatte kullanılan kimyevi maddelerle sıhhi malzeme, alati tıbbiye ve tuvalet eşyasından maada eşyanın müşteriye satılmak maksadiyle bulundurulması yasaktır.

Bu nedenle parfum, makyaj malzemeleri, zirai maddelerin eczanelerce satisi hukuken mümkün degildir. Gercekten de, eczanelerde satilan maddelere sinirlama getirilmesi normaldir- Bu kanunun 30. maddesi uyarinca eczaneler her zaman teftise tabidir ve bu teftis Saglik Bakanliginca yapilir ve Eczanenin mühürlenmesi kadar kötü bir sonucla noktalanabilir.

Kanaatimce, saglikla dogrudan veya dolayli ilgisi olan her turlu madde eczanelerde satilabilir. Ancak kozmetik urunler, zirai ilaclar gibi insan sagligini ilgilendirmeyen maddeler eczanelerde satilamaz.

Bu konuda siz degerli meslektaslaslarimin da fikirlerini almaktan memnuniyet duyarim.