Nafaka konusu ilgili düzenleme Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunda mevcut. Bu düzenleme uygulanacak hukuk ile ilgili. Bu düzenlemeye göre çocuğa ödenecek nafaka konusunda çocuğun mutad meskeni hukuku uygulanır.
Kanuni düzenleme aynen şöyle;
Nafaka
MADDE 19. (1) Nafaka talepleri, nafaka alacaklısının mutad meskeni hukukuna tabidir.
Müvekkiliniz ancak Almanya'da durumunu (çalışmamasını veya çalışmıyorsa gelirinin azlığını) ispatlar evrakları ilgili kuruluşlara sunarak nafaka yükümünü azaltabilir veya bir süre için hiç nafaka ödemez.
Almanya'da nafaka yükümlüsü olan şahsın çocuk için ödemesi gereken nafakayı düzensiz şekilde ödemesi veya hiç ödememesi durumunda burdaki Gençlik Dairesi (Jugendamt) çocuğa 12 yaşına kadar ve her halukarda en fazla 72 aylığına nafaka veriyor. Bu nafaka miktarı şu an 6 yaşına kadar olan çocuklar için aylık 133 Euro, 12 yaşına kadar (6 yaşından sonra) olan çocuklar için de aylık 180 Eurodur. 12 yaşından sonraki çocuklar için, nafaka yükümlüsü velice halen nafaka ödenmiyorsa bu durumda JopCenter denilen sosyal yardım kuruluşu gerekli parasal yardımı çocuğa vermektedir.
Yalnız Gençlik Dairesi veya Sosyal Yardım Kuruluşunun çocuk için vermiş olduğu nafaka, nafaka yükümlüsü veliye borç olarak birikmektedir. Yani nafaka ödemekle yükümlü veli yeterli kazancı olunca zorunlu ihtiyaçları dışında kalan tasarruflarını bu borcunu kapatmak için onun yerine çocuğa yardım eden ilgili kuruluşlara vermeye mecburdur.
Nafaka yükümlüsü, nafaka ödeme yükümlülüğünü yerine getirmek için elinden gelen gayreti göstermek zorundadır. Gerekli gayreti göstermeyen, buna dair girişimlerini belgelerle ispatlayamayan kişi, varsayıma dayalı yüksek bir gelire sahipmiş muamelesi görerek altından kalkamayacağı bir nafaka miktarı ödemeye mecbur bırakılabilir.
Çocuklarına nafaka ödeme yükümü bulunan bir velinin kasdi olarak bu nafakayı ödemekten kaçınması suçtur ve bu suçu işleyen ilgili hakkında ceza davası açılır.