Mesajı Okuyun
Old 08-09-2011, 17:57   #4
Avukat Kamer Akgül

 
Varsayılan

Merhaba,
Çocuğun Türk nüfus kayıtlarına işlenmesi için müvekkiliniz veya çocuğun annesinin, çocuğa ait doğum kayıt örneği ile kendisine en yakın Türk konsolosluğundaki nüfus birimine başvurması gerekmektedir. Bu başvurunun akabinde 2-3 hafta içinde ilgili çocuk tarafların nüfus kayıtlarına işlenecektir.

Fakat sizin olayınızdaki özellik şu: Müvekkiliniz ile eşi yurt dışında Fransız evlenme dairesinde evlilik yapmışlar. Bu durumda ilgili evlendirme dairesinden nikah ile birlikte almış oldukları belgeyi bir ay içerisinde kendilerine en yakın Türk konsolosluğundaki evlenme birimine bildirmeleri gerekiyordu ama bu kanuni yükümlülüklerine uymamışlar. Dolayısıyla gerek sizin müvekkiliniz gerekse boşandığı eşi ortak çocuğu Türk nüfus kayıtlarına işlettirmek için öncelikle evlilik yaptıkları evlendirme dairesinden evliliklerini ispatlayan evrakı alarak evliliği Türk nüfus kayıtlarına bildirmek zorundadırlar.

Ama sizin müvekkiliniz, Fransa'da yapmış olduğu evliliği Türk nüfus kayıtlarına bildirmemesini (Türk nüfus kayıtlarında bekar gözükmesini) kendisine fırsat bilerek yeni bir evlilik yapmış. Bu durumda ilk evliliğe ilişkin kayıt müvekkilinizin Türkiye'de kayıtlı olduğu nüfus müdürlüğüne ulaştığında sorunlar başlamaktadır.

Benim muhatap olduğum davada, müvekkilin eşi (BAYAN) Almanya'da yapmış olduğu evlenmeyi Türk nüfus kayıtlarına işletmemeyi fırsat bilerek, Almanya'da müvekkilden boşandıktan sonra gelip Türkiye'de evlenmiş. Müvekkilim (ERKEK EŞ) de yeni bir evlilik yapmak için konsolosluktan evlenme ehliyet belgesi almaya gittiğinde kendisine burda yapmış olduğu evliliği Türkiye'ye bildirmesi zorunlu kılındı. Bu esnada ben burdaki boşanma kararının Türkiye'de tanınması için tanıma davası açtım. Fakat konsolosluk burdaki evliliği Tire'deki nüfus müdürlüğüne bildirmesine rağmen Tire'deki nüfus müdürlüğü, müvekkilin Almanya'da boşanmış olduğu bayanın başkası ile evli olduğunu ve müvekkil ile olan evliliği nüfus kayıtlarına işleyemeceğini söyleyerek evrakları Berlin Başkonsolosluğa geri gönderdi. Ben vekaleten ilgili evrakları alarak Tire nüfus müdürlüğüne kanunun emredici hükmüne uyarak müvekkilin Almanya'da yapmış olduğu evliliğ kayıtlara işlemesini talep ettim. Halen bir cevap almış değilim. Mahkeme de tarafların evli olmadıkları gerekçesi ile gerekli kaydın yapılmasını zorunlu kıldı ama bu hususta ilgili nüfus müdürlüğüne herhangi bir müzekkere yazmadı. Bunun için önümüzdeki celseyi bekliyorum. Nüfus müdürlüğü talebim doğrultusunda işlem yapmazsa, yani müvekkilin burda boşandığı eşi ile olan evliliğine dair kayıtları nüfus kaydına işlemezse ilgili evlilik belgesini mahkemeye sunarak mahkemenin ilgili nüfus müdürlüğüne müzekkere yazmasını talep edeceğim. Benim görüşüm yurt dışındaki evlilik Türkiye'ye bildirilmeden ve bu evliliğin sona ermesine ilişkin yabancı mahkeme boşanma kararı Türkiye'de tanıtılmadan yapılan ikinci evlilik batıldır. Tanıma kararından sonra bu ikinci evlilik, ilk evliliğe ilişkin boşanma kararı ikinci evlilikten önceki bir tarihe denk geldiği için geçerli hale gelecektir düşüncesindeyim.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun bahsettiğiniz konularla ilgili düzenlemeleri aşağıdaki gibidir:

Yurt dışında yapılan evlendirmeler
MADDE 24- (1) Yurt dışında yabancı yetkili makamlar önünde Türk vatandaşlarının yaptığı evlenmeler, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine uygun olmak ve butlanla batıl olmayı gerektiren bir sebep bulunmamak kaydıyla geçerlidir. Bu evliliklerin koca, kocanın yabancı olması halinde kadın tarafından en geç otuz gün içerisinde evlenmeyi yapan yabancı makamdan alınmış belgenin o yerdeki dış temsilciliğe verilmesi veya dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle yapılır. Beyanı alan dış temsilcilik evlenme bildirimini usûlüne göre düzenleyerek nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
(2) O yerde dış temsilcilik bulunmadığı veya dış temsilciliğe bildirimde bulunulamadığı takdirde, evlenme bildirimi; yabancı makamlardan alınan evlenme belgesinin Türkçeye çevrilip usûlüne göre onaylanmış ve Dışişleri Bakanlığınca tasdik edilmiş olması şartıyla yurt içinde nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle de yapılabilir. Bu belgeye dayanılarak düzenlenecek evlenme bildirimi ile kütüğe tescil işlemi yapılır.


Bildirim yükümlülüğü ve süresi
MADDE 15- (1) Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye'de otuz gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur.
(2) Bildirim; veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından, doğumu gösteren resmî belgeye dayanarak yapılabileceği gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir.
(3) Yurt dışındaki doğum bildirimleri, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya raporun dış temsilciliğe verilmesi veya çocuğa konulan adın belirtildiği dilekçe ve ana ile babanın tam kimlik bilgileri ile nüfusta kayıtlı oldukları yeri gösteren belgelerle birlikte dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle de yapılabilir. Dış temsilcilik bildirim tarihi olarak evrakın postaya verildiği tarihi esas alarak düzenleyeceği doğum tutanağını nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
(4) Doğumla ilgili yapılan bildirimler nüfus müdürlüklerince doğum tutanağına geçirilir.
(5) İlgilinin herhangi bir belge ibraz edememesi halinde sözlü beyanı esas alınarak bildirim tutanaklara geçirilir ve doğum tutanakları bildirimi yapan ile görevliler tarafından imzalanır.

Saygılarımla