Mesajı Okuyun
Old 06-09-2011, 23:20   #3
Mehmet Fikri Ateş

Lehtarın da taraf gösterilmesi zorunlu değildir.Borçlulardan herhangi birini taraf gösterebilirsiniz. Fakat, lehtara takip yapılabilmesi için keşideciye protesto çekilmesi gerektiğini biliyorum.
Lehtarı da taraf gösterirseniz yetkide(Konya) sıkıntı yoktur.
Vadesi gelmemiş senede dayalı ihtiyati haciz kararı alabilmek için kanunda aranan şartların oluştuğuna dair delil getirilmelidir.Hakimi ikna etmek size düşüyor. İlgili hükme göre;

İİK 257/2
Vadesi gelmemiş borçtan dolayı yalnız aşağıdaki hallerde ihtiyati haciz istenebilir:

1 - Borçlunun muayyen yerleşim yeri yoksa;

2 - Borçlu taahhütlerinden kurtulmak maksadıyla mallarını gizlemeye, kaçırmaya veya kendisi kaçmaya hazırlanır yahut kaçar ya da bu maksatla alacaklının haklarını ihlal eden hileli işlemlerde bulunursa;

Bu suretle ihtiyati haciz konulursa borç yalnız borçlu hakkında muacceliyet kesbeder.

Ayrıca bonoda muaacceliyet şartının ayrı bir sözleşmede kararlaştırılmış olması durumunda geçerli olduğunu düşünüyorum. Yani vadesi gelmemiş bonoları takibe koyabilmek için bu hususun(müteakip senetlerin muacceliyet kesbedeceğinin) ayrı bir sözleşmede kararlaştırılmış olması gerekir.Bu konuda birkaç Yargıtay kararı okumuştum.Bulabilirsem paylaşırım.