Mesajı Okuyun
Old 02-09-2011, 13:43   #3
serhattugral

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan AV. İLKER VURAL
haczin düşmesinden sonra yenilemenin riskli bir yol olabileceğini, ... düşünüyorum.
AV. İLKER VURAL

Ben buradaki görüşe katılamıyorum; haciz düştükten sonra artık gayrimenkulün maliki bir başkası olduğu için (her ne kadar tasarruf anında haciz mevcut ise de) yeniden haciz istediğinizde bu talebiniz tapu dairesince reddolunacaktır!

Tasarruf anında haczin mevcut bulunması ve alıcının bu gayrimenkulü haczi ile birlikte satın alması haczettiren alacaklıya İİK'nun satış isteme sürelerini sona erdirici sınırsız bir yetki bahşetmez.

Gayrimenkulü üzerindeki hacizleri ile birlikte satın alan kişi, İİK'nda belirlenen satış isteme süreleri geçtikten sonra haciz düşmüş olacağından icra dairesine müracaat ederek rahatlıkla haczi kaldırtabilecektir, aman çok dikkatli olun. Bu durumda, alacağın tahsil kaabiliyeti de kalmaz ise mesleki olarak da sorumluluğunuz doğabilecektir.

Bu durumun önüne geçmek için yapacağınız tek şey icra dairesine müracaat ederek "Mahcuz gayrimenkullerin satışını talep etmektir". Bu konuda uygulamada düşülen hatalardan en çok karşılaşılanı "satışa hazırlık için kıymet taktirini talep ederim" deyip bırakmak, arkasından da satış istendi mi istenmedi mi gibi bir dünya tartışmaya girmektir. Tek başına kıymet taktiri istemek İİK 106'daki süreleri kesmez. Dikkatli olun, olayınızda "kaza geliyorum diyor!" yoksa neden hacizli gayrimenkul satılsın ki?

Size önerim, hemen icra dairesine gidip, "mahcuz gayrimenkullerin satışını isterim" diye açık, kesin ve net bir talepte bulunun (yani sadece kıymet taktiri istemeyin). İcra dairesi masraf istediğinde de eğer müvekkiliniz karşılıyor ise hemen yatırın, karşılamıyor ise durumu kendisine "mahcuz gayrimenkullerin satışı için şu kadar masrafa ihtiyaç olduğu temin edilmediği taktirde haczin düşeceği, tahsilatın riske gireceği" hususunda resmi yoldan tebliğ edin. Böylece hem mesleki sorumluluktan kurtulursunuz, hem de dosya acze bağlandığı taktirde vekalet ücretinizi talep edebilirsiniz.

Çok dikkatli olun, önemli olan "satışı talep etmek"tir, yoksa satışı yapmak, kıymet taktirini yapmak, 100 e yarar bilgileri toplamak artık icra dairesinin görevidir ve "satış talebinden" itibaren satışın ne kadar zamanda yapılacağı sizin sahanızda olan bir şeydir.

İİK 106 Maddesi ile alakalı bir kaç tane içtihada göz atarak konuyu daha detaylı inceleyebilirsiniz. Kolay gelsin!