01-09-2011, 13:06
|
#2
|
|
Merhaba Sayın Meslektaşım,
Müvekkiliniz belliki Almanya'da Alman evlendirme dairesinde evlilik yapmış. Bu durumda evliliğin yapıldığı evlendirme dairesi evliliğe dair evrakı (HEIRATSURKUNDE) müvekkilinize vererek Türk konsolosluğuna bildirmesini söylemiştir. 5490 sayılı Nüfus hizmetleri kanununun ilgili düzenlemesi de yabancı makamlar önünde evlilik yapan Türk vatandaşlarının bu evliliği 30 gün içinde kendilerine en yakın Türk temsilciliğine bildirmesini zorunlu kılıyor. Müvekkilinizin yurt dışında yapmış olduğu evliliği Türk nüfus kayıtlarına bildirmemeyi, yani Türk nüfus kayıtlarında halihazırda bekar gözükmesini kendisine avantaj görerek Türkiye'de evlilik yapması kendisi açısından ileride büyük problemler doğuracaktır. Zira ileride yeni eşini aile birleşimi vizesi ile Almanya'ya getirmek istediğinde vize başvurusu esnasında müvekkilinizin usulsüz şekilde evlilik yapmış olduğu yeni eşinden gerek kendisinin gerekse müvekkiliniz olan eşinin daha önce yapmış olduğu evlilik ve buna ilişkin boşanma kararı varsa başvurusuna eklemesi söylenecektir. Vize başvurusu yapılacak Alman konsolosluğu kendi ülkesinin nüfus kayıtlarında müvekkilinizin kendi vatandaşı ile yapmış olduğu evliliği görecektir ve vize talebini reddederek müvekkilinizin Almanya'da yapmış olduğu evliliği Türk nüfus kayıtlarına bildirmesini zorunlu kılacaktır. Bu durumda müvekkiliniz Almanya'daki evliliğini Türk nüfus kayıtlarına bildirdiğinde yapmış olduğu yeni evliliğin geçersizliği sorunu ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla müvekkilinizin yapması gereken şunlardır: Yurtdışında yaptığı evliliği kendisine en yakın Türk konsolosluğundaki evlenme birimine bildirmelidir. Almanya Aile mahkemesinden almış olduğu gerekçeli, kesinleşmiş, Apostille şerhi alınmış boşanma kararını Türkçe'ye tercüme ettirdikten sonra Türk konsolosluğunda tercüme tasdiği işlemine tabi tutmalıdır. Son adım olarak bu kararı Türkiye'de tanıtmak için Türk mahkemesinde tanıma; mahkeme kararında boşanmanın yanında velayete ilişkin de hüküm varsa boşanma kararının tanıması ve velayete ilişkin hükmün tenfizi için dava açarak ilgili boşanma kararını Türk nüfus kayıtlarına işlettirmelidir.
Müvekkilinizin Almanya'da doğan çocukları ile ilgili olarak da, müvekkiliniz Alman nüfus müdürlüğünden almış olduğu çocukların doğum belgesini (GEBURTSURKUNDE) kendisine en yakın Türk konsolosluğundaki nüfus birimine vererek çocuklarının Türk nüfus kayıtlarına kaydolmasını sağlayacaktır.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun bahsettiğiniz konularla ilgili düzenlemeleri aşağıdaki gibidir:
Yurt dışında yapılan evlendirmeler
MADDE 24- (1) Yurt dışında yabancı yetkili makamlar önünde Türk vatandaşlarının yaptığı evlenmeler, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine uygun olmak ve butlanla batıl olmayı gerektiren bir sebep bulunmamak kaydıyla geçerlidir. Bu evliliklerin koca, kocanın yabancı olması halinde kadın tarafından en geç otuz gün içerisinde evlenmeyi yapan yabancı makamdan alınmış belgenin o yerdeki dış temsilciliğe verilmesi veya dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle yapılır. Beyanı alan dış temsilcilik evlenme bildirimini usûlüne göre düzenleyerek nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
(2) O yerde dış temsilcilik bulunmadığı veya dış temsilciliğe bildirimde bulunulamadığı takdirde, evlenme bildirimi; yabancı makamlardan alınan evlenme belgesinin Türkçeye çevrilip usûlüne göre onaylanmış ve Dışişleri Bakanlığınca tasdik edilmiş olması şartıyla yurt içinde nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle de yapılabilir. Bu belgeye dayanılarak düzenlenecek evlenme bildirimi ile kütüğe tescil işlemi yapılır.
Bildirim yükümlülüğü ve süresi
MADDE 15- (1) Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye'de otuz gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur.
(2) Bildirim; veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından, doğumu gösteren resmî belgeye dayanarak yapılabileceği gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir.
(3) Yurt dışındaki doğum bildirimleri, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya raporun dış temsilciliğe verilmesi veya çocuğa konulan adın belirtildiği dilekçe ve ana ile babanın tam kimlik bilgileri ile nüfusta kayıtlı oldukları yeri gösteren belgelerle birlikte dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle de yapılabilir. Dış temsilcilik bildirim tarihi olarak evrakın postaya verildiği tarihi esas alarak düzenleyeceği doğum tutanağını nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
(4) Doğumla ilgili yapılan bildirimler nüfus müdürlüklerince doğum tutanağına geçirilir.
(5) İlgilinin herhangi bir belge ibraz edememesi halinde sözlü beyanı esas alınarak bildirim tutanaklara geçirilir ve doğum tutanakları bildirimi yapan ile görevliler tarafından imzalanır.
|