17-08-2011, 08:02
|
|
|
Bankalara "ihtarname" yolu ile ödeme yasağı talebinde bulunmak kanunda düzenlenen bir yol olmasa bile hukuki bir yoldur. Ayrıca ben Garanti Bankası; Ziraat Bankası ve İş Bankasına bu şekilde ihtarname göndererek çeklerin seri numaralarını bildirip çeklerin "kaybolduğu" çalındığı" veya "ziyan olduğunu" bildirir bu ihtarname ile bankaların ödeme yasağı almasını sağladım.
Bu ödeme yasağını almak bankanın insiyatifinde mi yoksa ihtarname üzerine almak zorunda mı bunu bilemem ancak yol noter üzerinden ve usulüne uygun şekilde yapıldığı için hukuki bir yoldur.
Ancak yeni TTK da bu 711/III maddenin bulunmaması bankaların bu uygulamayı bırakmış olup olmadığını kesin olarak kanıtlamaz bu nedenle denenmesinde fayda vardır derim. İhtarname üzerine ödeme yasağı alınırsa işiniz kolaylaşır ama TTK 711/III mülga olmasından dolayı banka da derse ki ben artık ihtarname ile ödeme yasağı koymuyorum mecburen dava yoluna başvurmak gerekir.
En garanti olacak yol da çeki kaybettiğini söyleyen kişinin yani çekleri en son elinde bulunduran kişinin dava açarak çekleri hükümsüz kılmasıdır.
|