Mesajı Okuyun
Old 16-08-2011, 10:53   #4
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Evran KIRMIZI
Üstad teşekkür ederim ama dediğiniz gibi yeni TCK'da bu madde yok. İİK 331'e göre mal varlığını eksiltmek diyeceğim ama bu suçun sanığı sadece borçlu olabilir. Üstelik suç tipi de uymuyor. Hırsızlık olmuyor çünkü aracın başındaki görevli tecrübesizlik edip malı kendisi vermiş. Dolandırıcılık çok geniş tanımlanmış acaba olabilir mi diyorum.


Üstad TCK'da malvarlığına karşı suçlar 2. kısım 10. bölümde kaleme alınmıştır. Somut olayda suç mala karşı işlenmiştir. O halde TCK'nın doğru bölümüne bakıyoruz.

Suç tasniflerine bakıldığında sizin de değerlendirdiğiniz gibi, fiilin daha ziyade dolandırıcılık suçunun unsurlarını taşıdığını söyleyebiliriz.


Dolandırıcılık

MADDE 157 - (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.


Somut olaya bakıldığında şüpheli, hileli (açık kaldı, kapatayım) davranışla, başkasının zararına (alacaklının), başkasına bir yarar sağlayan (borçluya) kişidir. Bu durumda, siz şikayet dilekçenizi bu minval üzerine düzenleyin. Malumunuz savcılık gerekli tahkikatı yapıp, fiile uyan kanun maddesinde kamu davasını açacaktır. Yani suçun hangi maddeye girdiğini bulmak savcının görevidir. Ancak siz bu husuları dile getirip, suç dolandırıcılık diye yol gösterirseniz savcı da bir yol haritası bulur önünde.


P.S. Hatta zorlarsanız nitelikliden de talepte bulunabilirsiniz


Nitelikli Dolandırıcılık

MADDE 158 - (1) Dolandırıcılık suçunun;

a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,

(Haciz anındaki kargaşa, algının dağılması vs. diyerek)