15-08-2011, 19:00
|
|
|
|
|
|
|
Merhaba sayın meslektaşlarım,
Müvekkil,yurtdışında mahkeme kararı ile annem babaları vefat eden ve aynı zamanda da müvekkilin akrabası olan 3 çocuğu evlat edinmiş olup,karar kesinleşmiştir.Türkiyede açacağım dava tanıma mı olacaktır tenfiz mi?evlat edinme olduğu için örnek bulamadım,en sık açtığımız dava boşanmanın tanınması olduğu için çelişkide kaldım.Herkese işlerinde kolaylıklar diliyorum.
|
|
 |
|
 |
|
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Kanun No: 5718
Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK)
Kabul Tarihi: 27.11.2007
R.G. Tarihi: 12.12.2007
R.G. No: 26728
Evlât edinme
MADDE 18 – (1) Evlât edinme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlât edinme anındaki millî hukukuna tâbidir.
(2) Evlât edinmeye ve edinilmeye diğer eşin rızası konusunda eşlerin millî hukukları birlikte uygulanır.
(3) Evlât edinmenin hükümleri evlât edinenin millî hukukuna, eşlerin birlikte evlât edinmesi hâlinde ise evlenmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tâbidir.
|
|
 |
|
 |
|
Tanınma davası olduğunu düşünüyorum...
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
a. Tanıma:
Yabancı bir mahkeme kararının tanınması, onun kesin hüküm kuvvetinin ülkeye de teşmili anlamına gelir. Yabancı kararın hukuki neticeleri, yabancı mahkeme devletinin hukukuna göre tayin edilir. Mahkeme devletinin hukuku ayrıca özellikle kesin hüküm kuvvetinin maddi ve şahsi şümulü tespit eder.(MÖHUKm.34/1)
Tanınmayan veya tanınmaya ehil olmayan yabancı bir mahkeme kararı, bir mahkeme ilamı olarak her hangi bir hukuki etkiye sahip olamaz. Bununla beraber hukuki manadan da tamamen mahrum sayılamaz, her hangi bir ihtilafta ispat vasıtası olarak hizmet edebilir.
b. Tenfiz:
Yabancı bir mahkeme kararının tenfizi ise onun icra edilebilirliği demektir. Yani ilamın yerine getirilmesi ile ilgilidir. Tanımada icra değil o ilamdan kesin delil veya kesin hüküm olarak yararlanma durumu vardır. |
|
 |
|
 |
|
|