Mesajı Okuyun
Old 15-08-2011, 17:04   #5
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın d-karaca,

Alıntı:
Yazan d-karaca
Yeni HMK. madde 3 hükmüne göre; ölüm ve vücut bütünlüğü ile ilgili olan ve idari eylemden doğan davalara Asliye Hukuk mahkemeleri bakacaktır. Bu durumda; idare hukukundaki; idarenin kusursuz sorumluluğu, mecburi idari müracaat, 1-5 yıllık süreler, dava değerinin artırılamaması gibi konular ne olacak? Asliye Hukuk Hakimi usul ve maddi hukuk açısından IYUK, HMK., Borçlar Kanunu hükümlerinden hangisini uygulayacak? Daha da önemlisi dava açarken davacı hangi usulü takip edecek?

HMK. Madde 3 - (1) Her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı n kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı maddi ve manevi zararların tazminine ilişkin davalara asliye hukuk mahkemeleri bakar. İdarenin sorumluluğu dışında kalan sebeplerden doğan aynı tür zararların tazminine ilişkin davalarda dahi bu hüküm uygulanır. 30/1/1950 tarihli ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri saklıdır.

Sorularınızın cevabı madde gerekçesinde (Adalet Komisyonu Raporu'nda) yer almaktadır:

Madde Gerekçesi (A.K.R): "...Özünü kaybeden bir insanın davasının görev alanı tartışması ile karşılaşması hâlinde askerî, idarî, adlî yargı kolları arasındaki on yılları aşan seyahati, Uyuşmazlık Mahkemesinin zamanına ve oluşumuna göre farklı çözümleri, süre aşımı, kısmi dava, tazminat miktarı (hesaplama farklılığı) riskleri, çok farklı hukuk alanlarının farklı çözümler üretmesi sorunları; görünürde hukuk kılıfına sarılmış olsa da özü itibarıyla ve adalet duygusu ekseninde hukuk devletinin taşıyamayacağı birer yüktür.

...Bundan böyle:

...b- Bu davalar, doğaldır ki idare hukuku normlarına değil, özel hukuk normlarına, (Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Borçlar Kanunu ve Türk Medenî Kanunu ile diğer özel hukuk kanunları) bağlı olacaktır. Nitekim Türk Borçlar Kanunu Tasarısına, bu konuda Adalet Komisyonu tarafından bağımsız bir hüküm de eklenmiştir. Türk Borçlar Kanunu Tasarısı komisyon versiyonundaki 55 inci maddesi şöyledir:
“c. Belirlenmesi
MADDE 55- Destekten yoksun kalma zararları ile bedensel zararları, bu kanun hükümlerine ve sorumluluk hukuku ilkelerine göre hesaplanır. Kısmen veya tamamen rucu edilemeyen sosyal güvenlik ödemeleri ile ifa amacını taşımayan ödemeler, bu tür zararların belirlenmesinde gözetilemez; zarar veya tazminattan indirilemez. Hesaplanan tazminat, hakkaniyet düşüncesi ile artırılamaz yahut azaltılamaz.

Bu kanun hükümleri, her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı zararlara ilişkin istem ve davalarda da uygulanır.”..."

Tamamı için bkz.: http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=10091

+
İdarenin kusursuz sorumluluğu ilkesinin doğumuna mesnet Anayasa m.125/son: "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür."

P.S:
6100 S.K. m.448: "Bu Kanun hükümleri, tamamlanmış işlemleri etkilememek kaydıyla derhâl uygulanır."

Geçici Madde 1: "Bu Kanunun yargı yolu ve göreve ilişkin hükümleri, Kanunun yürürlüğe girmesinden önceki tarihte açılmış olan davalarda uygulanmaz..."

Saygılar...