15-08-2011, 16:06
|
|
|
Ticaret Mahkemelerinin Yetkisi / Büyükşehir Sınırları
Değerli Meslektaşlarım, Tedbir talepli bir dava açmam lazım. Şirket merkezi Yalova İli Altınova ilçesinde. Altınova 'da adli teşkilat yok.Karamürsel adliyesi bakıyormuş. Karamürsel adli ve idari yönden Kocaeli iline bağlıdır. Dava mutlak ticari dava olduğundan ticaret mahkemesi görevlidir.
HSYK nun 2005 tarihli bir kararına göre ;
B)İstanbul dışındaki yerler için;
a-Büyük Şehir Belediyesi sınırları içerisindeki merkez ilçe ile diğer ilçelerin adı ile kurulu ağır ceza merkezlerinde oluşturulan müstakil ticaret mahkemelerinin yargı çevresinin, yalnız büyük şehir belediyesi sınırları içersinde kalan ilçeleri kapsamına alacak biçimde, ağır ceza mahkemesinin yargı çevresi olarak tespitine,
b-Büyük Şehir Belediyesi oluşturulmamış il ve ilçe ağır ceza merkezleriyle ağır ceza mahkemesi bulunmayan ilçelerde kurulu müstakil ticaret mahkemelerinin yargı çevresinin,o yer asliye hukuk mahkemesinin çevresi ile aynı olmak üzere belirlenmesine...
Altınova eskiden karamürsel ilçesinin beldesi iken 1995 yılında ilçe statüsü verilerek yalovaya bağlanmıştır.İdari yönden yalovaya adli yönden karamürsele bağlı görünüyor.
Yukarıdaki karara göre büyükşehir belediyesi sınırları içinde olma şartı var. Altınova kocaeli büyükşehir belediyesi sınırı içinde değil. ancak kocaeli ağır ceza mahkemesinin yargı çevresi içinde.
Yaptığım araştırmaya göre Gebze Kocaeli Büyükşehir belediyesi içinde ancak müstakil ağır cezası olduğu için kocaeli ticaret mahkemesi gebzede yetkili değilmiş.
Altınova için durum karışık gibi görünse de ben kocaeli ticaret mahkemesinin yetkisiz olduğunu düşünüyorum.
Yanlış yerde dava açıp zaman kaybetmek yerine sizlerle paylaşmak istedim. HSYK kararını nasıl anlamak lazım.
Teşekkür ederim.
|