Mesajı Okuyun
Old 10-08-2011, 15:22   #2
üye31284

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.yağmur deniz
sulh hukuktaki sağ kalan eşe özgüleme davamda verilen yetkiye istinaden aile konutu tespiti davası açmam gerekliydi.davamı esas mı ,değişik iş olarak mı açmam gerektiğini sormak, daha doğrusu hakim değ.iş olarak bakarsa, hemen bitirmek için hakim beye sordum.Hakim bey "tapuda şerh yapılıyor,dava açmayın" dedi.Ben ise ,eş ölü olduğu için bunu yapamazlar dedim, "ne farkeder ,hala diğer eş hala aile konutu olarak kullanılıyor ise" dedi.Oradan tapuya geçtim ve müdürle görüştüm.Müdür karşısına bu durumun hiç gelmediğini, bunun diğer mirasçıların haklarını etkileyeceğini ,bu yüzden yapamayacağını söyledi.Şimdi tapu bu işlemi yapabilir mi diye araştrırıyorum.bilgilerinizi paylaşır mısısnız?...

Söz konusu tespit, hala aile konutu olduğunun tespiti değil, muris hayattayken aile konutu olarak kullanılıp kullanılmadığının tespitidir.

Ölüm nedeniyle aile konutu vasfını yitirmiştir. Dolayısıyla zaten halihazırda aile konutu değildir. Bu şekilde şerh verilemez.

Ancak davalılar, aile konutu olduğu yolunda ihtilaf çıkarmıyorlarsa, esasen aile konutu tespit davası açmaya gerek yoktur. Benim davamda, ihtilaf olmadığı halde, tespit davası açmak için mahkeme tarafından tarafımıza önel verildi. Ben de uzatmamak için tespit davasını açtım. Tespit davası açmadığım için dava reddedilseydi dahi temyiz sonucu karar bozulacaktı diye düşünüyorum. Ancak dediğim gibi bir an önce sonuçlanması için ben müvekkilimin muvaffakatiyle tespit davasını açtım.

Siz, aile konutu tespit davanızı değişik iş olarak değil, esas olarak açın, reddedilirse, kanun yoluna gidin, bozma kararıyla döneceğini düşünüyorum...