Mesajı Okuyun
Old 06-08-2011, 07:10   #2
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan criminal
4721 S.lı Türk Medeni Kanunu'nun 303. maddesi:"Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer.

Çocuğa doğumdan sonra kayyım atanmışsa, çocuk hakkında bir yıllık süre, atamanın kayyıma tebliği tarihinde; hiç kayyım atanmamışsa çocuğun ergin olduğu tarihte işlemeye başlar.

Çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.

Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir." şeklinde.


Sorunumuz ise şu.Müvekkilenin eşi vefat etmiş durumda.Beraberliklerinden geriye baba adına kayıtlı olmayan 6 yaşında müşterek çocukları bulunmaktadır.Yasa hükmüne göre ananın dava açma hakkı düşmüştür.Bu durumda geriye ,çocuğa kayyım tayini ve kayyım üzerinden mi dava açma imkanımız kalmaktadır?

Sorunuzun içinde yanıt var zaten. MK 303'e göre annenin dava açması hakdüşürücü süre nedeni ile olanaksız ise, ya çocuğa kayyım tayini istenip kayyım aracılığı ile babalık davası açılır ya da çocuk ergin olduktan sonra 1 yıllık sürede davayı kendisi açar.