Mesajı Okuyun
Old 04-08-2011, 12:17   #4
mete25

 
Varsayılan

İbrahim bey cevabınız için teşekkür ederim.Sorularınıza gelince 1-İşçi hakkında bu güne kadar suç duyurusunda bulunulmamış2-İşçi kontör yükleyip yüklemediğini ve ücretini ödeyip ödemediğini hatırlamadığını böyle bir hatası varsa özür dilediğini ve birdaha olmayacağını söylemiş.3-Kontör yüklemek işçinin görev ve yetkisinde 4-Sürekliden kastım kendi telefonuna kontör alırken kendi çalıştığı market kazansın diye dışardan kontör satın almak yerine çalıştığı marketten satın alıyor ve fişini keserek parasını ödüyor.Ancak 10,00 TL'lik kontörün fişi kesilip parası ödenmemiş.

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
Her iki yönlü olarak da bir karara varmadan bazı soruların çözüme kavuşması gerekir diye düşünüyorum:

1-Öncelikle bu suç ile ilgili olarak işveren tarafından hırsızlık ve/veya hizmet nedeniyle emniyeti suistimal suçlaması nedeniyle bir şikayet yapılmış mıdır? Zira ortada bir soruşturma ve/veya kovuşturma bulunması halinde "her ne kadar" ceza hakimi tarafından verilecek bazı nitelikli kararlar hukuk, hakimini bağlamayacaksa da, bu soruşturma ve/veya kovuşturmanın bekletici mesele yapılması gerekliliği Yargıtay'ın yerleşik içtihatları gereğidir.

2-İşçi suçlamayı kabul etmiş midir? Her ne kadar eksik olduğu tespit edilebilecek olsa da, kim tarafından bu yönde bir işlem yapıldığı kayıtlar ile tespit edilememektedir. Bu durumda işçinin kabulünün olup olmadığı ya da bu eylemin işçiniz tarafından yapıldığını ispat edip edemeyeceği önem kazanacaktır.

3-İşçi markette çalışmaktadır ancak görev yeri kontör satışının yapıldığı yer midir? Yani kasap reyonunda çalışan işçinin, kasiyerin veya stantında duran sorumlunun bulunduğu yerden onayları ile mi aldığı yoksa, kimsenin bilgisi olmadan mı aldığı da önem taşımaktadır.

4-Sorunuzda bu işlemin "sürekli" olarak yapıldığını beyan etmişsiniz. Bu işlemin tek sefer olarak yapıldığı ve tespit edildiği kabul edilse idi, kesin olarak işveren feshinin 25/II-e kapsamında haklı olacağı söylenebilirdi. Ancak süreklilik fiilini işverenin önceden de biliyor olduğunu ispat etmeniz halinde, her ne kadar eylem başlı başına fesih için gerekçe olabilecekse de, işverenin süregelen açık veya zımni gözyummasının, bu sefer tepki vermesini hakkın kötüye kullanılması olarak kabul ettirecek ve feshi haksız yapacaktır.