Konu
:
sitenin merdiven temizliğini yapan kadının sigorta hakkı
Mesajı Okuyun
03-08-2011, 12:35
#
4
kezzy
Alıntı:
Yazan
Av.Evran KIRMIZI
Sayın Kezzy, bu cevabınızın hukuki daynağını anlayamadım. İş kanunu'na tabi olmamak ile sigortalı olmamak farklıdır diye düşünüyorum. Bu soruda çalışanın 5510 sayılı kanunun 4/a'ya tabi sigortalı olduğu ve 86. maddeye göre dava açılabileceği düşüncesindeyim. Fakat kuruma hiç belge verilmemiş olması nedeniyle 5 yıldan öncesi hak düşürücü süreye uğramıştır.
Haklısınız üstadım yanlış anlaşılacak şekilde ifade etmişim. Uyardığınız için teşekkür ederim.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, ev hizmetlerinde süreksiz çalışanları sigortalı saymıyor. Kanun’un 6 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereğince,
“…Ev hizmetlerinde çalışanlar (ücretle ve sürekli olarak çalışanlar hariç),”
sigortalı sayılmamaktadırlar.
5510 sayılı Kanun uygulaması bakımından bir ev hizmetlisinin sigortalı sayılabilmesinin çalışma karşılığında ücret ödenmesi ve çalışmanın sürekli olması şarttır. Süreklilik kavramının ne olduğu da 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtmiştir ki,
“ Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.”
Bu nedenle temizlik için haftada 2-3 günde değişik evlere gidenler hakkında Sosyal Sigortalar Kanunu uygulanmamakta ama aynı evde sürekli çalışıyorsa bu durumda ev sahibi çalışanı SGK'ya bildirmek ve sigorta primlerini ödemek zorundadır
kezzy
Üye Kimliği
kezzy İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
kezzy İsimli Üyeye Email Gönderin
kezzy İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın