Mesajı Okuyun
Old 03-08-2011, 00:52   #4
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan huulya
Merhabalar,olayımızda müvekkilim,harita mühendisidir. İşten ayrıldıktan sonra çalıştığı şirket onun diplomasını nasıl olmuşsa kullanmıştır,buna karşılık şirkete karşı hangi hukuki yollara başvurabiliriz? Teşekkürler şimdiden..

Alıntı:
Yazan Av. Engin EKİCİ
Sayın huulya;

TCK'nın "Güveni kötüye kullanma" başlığı altında düzenlenen 155. maddesine göre;

"(1) Başkasına ait olup da, belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi hâlinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur."


Saygılarımla..

Sayın Ekici ile aynı düşüncede değilim: Diploma, TCK 155'deki anlamıyla mal ya da eşya değildir.

Önce TCK 155'e bakalım. Madde, metninden ve gerekçesinden anlaşılacağı üzere mülkiyet hakkını korumaktadır. Soruda sözkonusu olan diplomada ise önemli olan mülkiyet değil, aidiyettir. Örneğin, kişi istese bile diplomasının mülkiyetini devredemez.

Soruya yanıt verebilmek için daha fazla veriye gereksinim var. Harita mühendisinin diploması şirket tarafından nasıl kullanılmıştır? Örneğin, bu diploma ile bir başvuru mu yapılmış, bir ruhsat mı alınmış, diploma sahibi yerine bir beyanda bulunulmuş ya da imzamı atılmıştır? Yanıta göre resmi evrakta/özel evrakta sahtecilik ya da resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçları oluşabilecek ya da olayda hiçbir suç unsuru olmayabilecektir.