Mesajı Okuyun
Old 02-08-2011, 13:39   #3
av.elfida

 
Varsayılan

Cevabınız üzerine biraz araştırma yaptım ve şu husus dikkatimi çekti:

6183 sayılı kanunun 1. ve 3. maddesi şöyle:
'' Kanunun şümulü:
Madde 1 – Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer'i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur.
Türk Ceza Kanununun para cezalarının tahsil şekil ve hapse tahvili hakkındaki hükümleri mahfuzdur.

Tahsili, Tahsili Emval Kanununa atfedilen alacaklar:
Madde 2 – Muhtelif kanunlarda Tahsili Emval Kanununa göre tahsil edileceği bildirilen her çeşit alacaklar hakkında da bu kanun hükümleri tatbik olunur.


Kanundaki terimler:
Madde 3 – Bu kanundaki amme alacağı terimi:
1 inci ve 2 nci maddeler şümulüne giren alacakları ifade eder.''


Belediyenin su geliri vergi, resim ve harçlar gibi maddede açıkça zikredilmemiş ve buna ek olarak altını çizdiğim cümle kullanılmış.Yani belediyenin sözleşmeden, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşmeden doğan alacakları dışında kalan ve kamu hizmetinin uygulanmasından doğan alacakları hakkında bu kanun hükümleri uygulanır denilmiş. Belediye ile su aboneleri arasında bir sözleşme ilişkisi vardır. Bu nedenle alacak 10 yıllık zamanaşımına tabi olmaz mı?? Ayrıca şöyle de bir durum var. Belediyenin vergi resim harç gibi gelirleri haczedilemiyor ancak su geliri haczedilebiliniyor. Tüm bu nedenlerle su gelirinin kamu alacağı olmadığı bu nedenle 6183 sayılı yasa kapsamında kalmadığı, sözleşme ilişkisinden doğduğu ve bunun sonucu olarak da zamanaşımı süresinin sözleşmeden doğan alacaklarda uygulanan 10 yıllık zamanaşımı süresi olduğu söylenebilir mi??