Mesajı Okuyun
Old 02-08-2011, 10:28   #9
Av. İbrahim YİĞİT

Alıntı:
Yazan Muhsin KOÇAK
Sayın YİĞİt, kanunun anılı maddesinde ".... kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi halinde...." ibaresine yer verilmiş olması kesin hüküm niteliğinde olması nedeniyle dava açmanız durumunda, her ne kadar dilekçe verilmemiş ise de sözleşmeyi kendi isteğinizle ibraz ettiğinizi ispat etmiş olmanız durumunda VUK madde 3 hükmü dikkate alınmak suretiyle vergi ziyaı cezasının terkini mümkün olabilir.

Üstadım bugün yine dün olduğu gibi vergi daireme gittim

VUK 371. maddesini söylediğimde o kısımın şefi (dünkü yardımcı olan) o madde sadece beyana dayanan vergiler için geçerli olup damga vergisini kapsamamaktadır. Ben size uzlaşmayı tavsiye ederim. VZCV'de % 80 veya 90 oranında indirim yapılır dedi. Ben de tavsiyesine uydum.

Uzlaşma bölümünde talep formunu doldurdum ve 3 gün sonra toplanacak komisyonda görüşülmek üzere randevumu aldım. Sanki böyle daha güzel oldu gibi

PS: Bunları ve başımdan geçenleri kronolojik olarak yazıyorum ve beyanları aynen aktarıyorum ki, pratikte bu gibi problemlerle karşılaşacak arkadaşlar önceden bilgi sahibi olsunlar, benim gibi Fransız kalmasınlar diye

KANUN NO: 213

VERGİ USUL KANUNU (V.U.K.) (*)

Kabul Tarihi: 4 Ocak 1961

Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 10 Ocak 1961 - Sayı: 10703 - 10705

4.t. Düstur, c.1 - s.1037

PİŞMANLIK VE ISLAH :
MADDE 371- (Değişik: 5728 - 23.1.2008 / m.281) Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi halinde, haklarında aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez.

1. Mükellefin keyfiyeti haber verdiği tarihten önce bir muhbir tarafından her hangi resmi bir makama dilekçe ile veya şifahi beyanı tutanakla tevsik edilmek suretiyle haber verilen husus hakkında ihbarda bulunulmamış olması (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır.).

2. Haber verme dilekçesinin yetkili memurlar tarafından mükellef nezdinde her hangi bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel (Kaçakçılık suçu teşkil eden fiillerin işlendiğinin tespitinden önce) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması.

3. Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlayarak onbeş gün içinde tevdi olunması.

4. Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının mükellefin keyfiyeti haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde tamamlanması veya düzeltilmesi.

5. Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanun'un 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde ödenmesi.

Bu madde hükümleri, emlak vergisi ile ilgili olarak uygulanmaz.