Mesajı Okuyun
Old 28-07-2011, 20:15   #6
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan kezzy
Öncelikle tüm meslektaşlarıma iyi çalışmalar diliyorum zaman ayırıp ilgilenen arkadaşlara da şimdiden teşekkürü borç bilirim
Organize sanayi bölgesinde fabrikası bulunan müvekkil şirket, fabrikanın yakından geçen ve insan sağlığı için tehlike oluşturan yüksek gerilim hattı ve elektirik tellerinin yerlerinin değiştirilmesi için başvuruda bulunmuş, cevap olarak kurulan iskele ve akım belirtilen emniyet mesafesini ihlal etmekte olduğu ancak tellerin uzaklaştırılması için tüm proje ve tesis masraflarının müvekkil şirket tarafından karşılanmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir. Yapılan keşifle birlikte müvekkil şirketten 50.000-TL kadar masraf talep edilmektedir.
Benim merak ettiğim husus, bu masrafları müvekkil şirket karşılamak zorunda mıdır eğer karşılamak durumunda kalır ise rücu etme hakkı bulunmakta mıdır, eğer rücu hakkı bulunuyorsa bu hakkını kime yada kimlere karşı kullanabilir?

Sorun, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili olduğundan, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na göre çözümlenmelidir. 20. maddeye göre "OSB'lerin ihtiyacı olan elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, arıtma tesisi, yol, haberleşme, spor tesisleri gibi alt yapı ve genel hizmet tesislerini kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapma, üretim tesisleri kurma ve işletme hakkı sadece OSB'nin yetki ve sorumluluğundadır." ve yine 19.maddeye göre "OSB alanından katılımcıların ortak yararlanmasına tahsis edilenlerin giderleri, OSB bütçesinden karşılanır." Bu iki hükmün birlikte değerlendirilmesi ile, sorudaki gibi bir durumda masrafların OSB tarafından karşılanması gerektiğini sonucuna varıyorum.

Not: MK 791, taşınmaz maliki ile, o taşınmaz üzerinde irtifak hakkı sahibi arasındaki ilişkiyi düzenlediği, oysa burada OSB'nin ortak alanındaki bir altyapı tesisinden sözedildiğinden, bu maddenin konuyla ilgili olmadığı kanısındayım.