Mesajı Okuyun
Old 25-07-2011, 08:49   #3
zlm

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Hulusi Metin
Sayın meslektaşım,

818 s. BK.m.1 İki taraf karşılıklı ve birbirine uygun surette rızalarını beyan ettikleri takdirde, akit tamam olur.
Rızanın beyanı sarih olabileceği gibi zımni dahi olabilir.




T=Müvekkil
M=Yüklenici
Sözleşme: Eser (BK.m.355)

T ile M arasında eser sözleşmesi...Sözleşme hükümleri ?

T,
1)(K) şehrindeki işler için parasını alamamışsa...İhtar...
2) Bu nedenle (A)şehrindeki işleri tamamlayamamışsa... Tespit ve ihtar...

Verilen bilgiyle sınırlı olarak...
Müvekkil (T) yönünden BK.m.370

Cevabınız için teşekkür ederrim.
A şehrindeki işlerin yapımı için Müvekkil T ile yüklenici M arasında yazılı bir sözleşme mevcut değil. Sözleşme sadece K şehrindeki işler için yapılmış ama A şehrindeki işleride aynı nitelikte
K şehrindeki işlerin yapımından dolayı ihtar gönderildi. ancak ihtarda A şehrindeki işlerden hiç bahsedilmedi. Ve K şehri için gönderilen ihtar üzerinden 1 yıl geçti ve K şehrinden doğan alacağın bir kısmı ödendi.
Eser sözleşmelerinden ( bu gruba taşeron sözleşmesi de giriyor ) doğan alacaklarda zamanaşımı 5 yıl olduğundan ve yüklenici M sürekli ödeyeceğim bugun yarın şeklinde oyaladığından işlem yapılmadı. K şehrindeki alacak için sorun yok ancak A şehrindeki alacağımız için 1 sene içinde ne ihtar gönderdik ne de tespit yapıldı.
K şehrinden alacak için ihtar gönderildikten sonra yüklenici M müvekkile haber vermeksizin A şehrindeki işi başkasına vermiş.Yüklenici M , müvekkilin K şehrindeki işi bıraktığından A daki işide bıraktı buyüzden başka birine işi verdim deyip bunu tanık ile ispat ettiğinde bizim bir sorumluluğumuz doğar mı? Biz asında her iki işi de bıraktık K sözleşmeye göre tamamlanıp bırakıldı A tam tamamlanmadan brakıldı. Burdan bir sorumluluğumuz doğabilirmi ? M tazminat vs vs istermi ?
ve Müvekkil adına BK 370 maddesinin yansıra 369 .maddeside uygulanabilir ???