|
|
|
|
Saygıdeğer meslektaşlarım;
Daire maliklerinden biri, site yönetimi tarafından, aidatların toplanması, işlerin takibi ve kontrolü vs. gibi yönetim işlerinin yürütülmesi amacıyla sigortalı olarak işe alınmış. Bir yıl sonra, bahsettiğim bu işçi site yönetimine seçilmiştir. Bu durumda, yöneticilik sıfatı ile aynı sitede işçilik sıfatı birleşebilir mi? Bu durum hukuka uygun mudur, değilse aykırılıklar nelerdir?
Görüşlerinizi ve bilginizi paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim.
|
|
 |
|
 |
|
Sayın meslektaşım,
Genel olarak hukuk mantığına uygun düşmediği bir yana,
634 sayılı yasanın 38 ve 40. maddelerine aykırıdır bu durum. İşçinin (yani malikin) yönetici seçilmekle iş/hizmet akdinin sona erdirilmesi gerekir.
Zira, yönetici ile kat malikleri kurulu arasındaki ilişki hizmet değil vekalet ilişkisidir. Yönetici aynen bir vekil gibi sorumludur ve vekilin haklarına sahiptir.
Hem iş hukuku anlamında istihdam ilişkisinin olması hem de 634 sayılı yasa anlamında yöneticilik (vekillik) üstlenmesi ikisini de gereğine uygun yapamaması anlamına gelecektir.
ŞİMDİ; kat malikleri kurulu (yani sitenin/binanın en yetkili organı) bu maliki KMK'ya göre yönetici seçmişse, yine ona bağlı olan bir organ olan Yönetim Kurulunun daha önce bu kişiyi istihdan etme kararının temeli çökmüştür.
Yönetim Kurulu bağlı olduğu organın son kararının gereklerine göre davranmak, yerine getirmek durumundadır. O karar da, bu kişinin yönetici olduğudur; hizmet akdi bu sebeple sona erdirilmelidir.
Aslında, esasen en kati yol ve en iyi çözüm, malikler kurulunun bu kişiyi yönetici seçerken "mevcut iş akdinin de sonlandırılmasına" biçiminde bir kararı da almış ve gereğinin ifaını yönetim organına emretmiş olmasıydı...
Saygılarımla.