 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. Hulusi Metin |
 |
|
|
|
|
|
|
Değerli katlımcılar,
I.Bilirkişiye başvurma koşulu yasada gösterilmiş(5271/m.63)..
II.Bilirkişi, yönetmelikte tanımlanmış(m.3).
III.Bilimsel mütalaa yasada tanınmlanmış(5271,67/6:
1.Yargılama konusu olayla ilgili olarak
2.Bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere
3.Bilirkişi raporu hakkında,
4.“uzmanından” … “bilimsel mütalaa”…
IV. Kavram:
1.Bilirkişi=
2.Bilimsel mütalaa verecek uzman=
Soru: Bilimsel mütalaa verecek uzman, listede yer alan bilirkişi ise… Yasa koyucu neden bir vurgu/ayırım yapmak istemiş ?
Saygılarımla
|
|
 |
|
 |
|
Üstadım,
Kanaatimce, "bilirkişi" mahkeme tarafından listeden atanacak kişidir. "Uzman" ise, alıntısını yaptığınız maddeden anladığım kadarıyla, bilirkişinin raporundan önce veya sonra, "Mütalaa" alınacak kişidir. Bu kişi,"Cumhuriyet Savcısı,katılan/vekili, şüphelinin, sanığın/müdafiin veya kanuni temsilcisinin" istemi üzerine mütalaa hazırlayacaktır. Listeden veya liste dışından olmasına ilişkin bir düzenleme yoktur. O nedenle ikisi de mümkündür, diye düşünmekteyim.
Yasakoyucu, birine mahkeme tarafından atanacağı için "bilirkişi", diğerine mahkeme hariç diğer tarafların talebiyle mütalaa hazırlayacağı için "uzman" demeyi tercih etmiştir, diye düşünüyorum.
