18-07-2011, 16:13
|
|
|
Is hukuku davasinda iscinin argumanlari
Merhabalar,
Is Mahkemesinde gorulen bir davada davali vekiliyim. Ne yapilmasi gerektiginden cok asagida izah etmeye calistigim ozet tablo neticesi itibariyle konu hakkinda benzer tecrubeleri olan meslektas arkadaslarim varsa davayi kazanma ihtimalimin ne oldugu konusunda bir tahminde bulunurlarsa sevinirim.
Durum sundan ibaret kisaca; X sirketi Turkiye'de ikamet ediyor. Y sirketi yurtdisinda ikamet ediyor. Davaci X sirketine geliyor ve is istiyor. X sirketi sunu diyor " bizde kadro yok ancak bu sirketin ortaklarindan biri benim abim ve ayni zamanda yurt disindaki sirketin de ortaklarindan biri eger yurtdisinda kadro musaitse referans mektubu yazariz sana gider orada calisirsin" Referans mektubu yaziliyor ve davaci gidiyor orada calisiyor. Fakat bu iki sirketin kesinlikle birbirleriyle bir bagi bulunmamakta. Tek bag yurtdisinda 4 ortakli bir sirketin bir ortaginin ayni zamanda Turkiye'deki sirketin de ortagi olmasi ama davaci Turkiye'deki sirkette hicbir zaman calismiyor.
Davaci dava dilekcesinde akliniza gelen kidem ihbar vs vs butun iscilik haklarini talep etmis ve muhatap olarak da davali turkiye'deki sirketi gostermis. Elindeki kanitlar sunlar, ben turkiyedeki sirkete bagli bulunan yurtdisindaki sirkette calistim ara ara turkiyedeki sirket bana bir takim odemelerde bulunmustur iste benim adima yatirilmis dekontlar ve de bu sirkete gidip calisabilecegimin referansi olan referans mektubu.
Kendi muvekkilimle durumu gorustugum zaman ve incelemelerde bulundugumda sunu gozlemledim: Turkiye'deki sirket zaman zaman abisinin yurt disinda ortak oldugu sirkete yardim amaciyla para gonderiyor, bunu yaparken kimi zaman sekreterin adina gonderiyor ki sekreter gidip ceksin parayi diye kimi zaman da bu davaci adina yollamislar, ama bu davaciya yapilan herhangi bir maas odemesi falan degil yani. SSK kayitlarini istemisti mahkeme yetkisizlik karari verilen durusmaya yetismedi SSK kayitlari (davaci davasini yetkisi olmayan mahkemede acmisti, ilk cevap dilekcemde yetki itirazinda bulunmustum itirazim kabul edilmisti. dosya, davacinin talebi uzerine yetkili mahkemeye gonderilmis durumda simdi, ikinci durusma gununu bekliyoruz), 5 senelik zamanasimi suresinin dolmasina 1 gun kala dava acmislar burada da aklima kotuniyet geldi ama sure yonunden maalesef kurtariyorlar, bir diger husus pasif husumet yoklugu itirazinda bulunmustum. Sormak istediginiz sorular olursa yazarken aklima gelmeyen paylasirim ancak simdilik tablo bu, ne dusunursunuz kaybetme ihtimalim yuksek midir bu is davasini ?
Tesekkurler
|