Mesajı Okuyun
Old 18-07-2011, 12:54   #2
Av.Ömer Güntay

Alıntı:
Yazan av.yağmur deniz
Merhabalar müvekkillerimin babası tarfik kazsında ölmüş.Sigortaya sadece mirasçıları adına başvurdum ancak bir yanıt gelmedi.Şimdi tazminat( destekten yoksun kalma ve manevi) davası açacağım.ölenin kardeşleri ,anne ve babası da davacı olabilir mi yoksa sadece çocukları yani mirasçıları mı davacı olmalı?

Destek kavramının dar yorumlanması gerektiği kanısındayım. Bahsettiğiniz kişiler genel olarak destek kavramı içinde değildirler diye düşünüyorum. Aynı çatı altında yaşamayan ve ölenin devamlı geçimini infak ettiği kanıtlanamayan kişilerin dava hakkı yoktur kanısındayım. Somut olayın özellikleri farklı sonuçlar verebilir tabiki. Somut, devamlı ve fiili desteklik olgusu kanıtlanmalıdır. (Yargıtay kararı inceleyiniz konuyla ilgili BK.m.47 üzerinden)

Bu kişilerin, ölümden mütevellit bir üzüntü duyacakları şüphesiz olmakla birlikte, manevi tazminatın kabulüne bu yetecek midir? Sanmıyorum. Bu takdirde dava açma alanı çok genişleyecektir. (amcaları, dayıları, teyzeleri, kuzenleri vs. vs. herkes üzülmüştür.) Manevi tazminatın kabulü için belli ve ciddi bir ağırlığa ulaşması aranır. Yine de bu husus BK.m.49'a göre her bir somut olayda hakimin takdirinde olacaktır.

Saygılar.