15-07-2011, 14:40
|
|
|
Hacizlerden arındırılmış tapu iptali-tescil talebi
Değerli Meslektaşlarım, hepinize sağlık ve başarılar diliyorum. Araştırdıkça kafamın karıştığı, içinden çıkamaz bir duruma geldiğim davamla ilgili olarak görüş ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
Müvekkil, hem yüklenici hem de arsa sahibi olan şahıstan inşaat aşamasında, 2001 yılında -tüm diğer daire sakinleri gibi sözleşmesiz olarak - bir daire alıyor. 3 bloğun bitimine yakın yüklenici iflas ediyor ve daireleri satın alan diğer şahıslar gibi müvekkil de kendi çabalarıyla tamamlayıp 2004 yılında dairesine yerleşiyor. Tapuda müvekkil adına herhangi bir şerh bulunmayıp satış bedelini ödediğine, sözkonusu daireyi malik sıfatıyla zilyet olarak kullandığına dair yeterince delile sahibim. Buraya kadar anlattıklarımla ilgili benzer davalarım lehime sonuçlandı ve Yargıtay tarafından da onandı. Fakat;
1)Kat irtifakı kurulmadığı için inşaatın yapıldığı gayrimenkulün tamamı halen "arsa" vasfıyla yüklenici/arsa sahibi adına tapuya kayıtlı. Kat irtifakının kurulması imkanı da şu aşamada mümkün değil. Bu nedenle talep sonucunu "...bilirkişi incelemesi sonucunda müvekkilin hissesine düşecek arsa payının yüklenici/arsa sahibi adına olan tapusunun iptali ile müvekkil adına tesciline ve B Blok 1. kat Doğu dairenin müvekkil tarafından kullanıldığının tapuya şerhine...." şeklinde yazmayı düşünüyorum ama ileride doğabilecek sorunlar nedeniyle tereddütlerim var. İlk sorunum bu.
2)İkinci sorunsa daha önemli : Tapuda, müteahhitin davaya konu olacak dairenin bulunduğu inşaattan kaynaklanmayan, kamu alacağı olmayan ve müvekkilin zilyetliği teslim aldığı 2004 tarihinden sonraki tarihleri (2010, 2011) taşıyan 3. şahısların hacizleri mevcut. Yargıtay 14. HD'nin 1997/8619-9292, 18.12.1997 tarihli kararına göre hacizlerden arındırılma talebini de içeren böyle bir tapu iptali ve tescil davasında lehine haciz bulunan 3. şahısları da davalı olarak gösterip bu alacak miktarlarına göre de harç ödeyip davayı öyle açmam gerekiyor..... Bununla birlikte, tapu iptali tescil davası açıldıktan sonra hacizlerin kaldırılmasının istihkak iddiası şeklinde ayrı bir yoldan gidilerek çözülmesi gerektiğine ilişkin pek çok Yargıtay kararı olduğu gibi istihkak iddiasının ancak taşınırlar için sözkonusu olabileceğine dair de Yargıtay kararları mevcut. Bir kısım Yargıtay kararlarında ise tapu iptali tescil davasının açılıp ayrıca hacizlerin kaldırılmasının,
-hacizlerin kaldırılması talebini reddeden icra memurunun işlemine karşı- şikayet yolu ile İcra Mahkemesi'nde çözümlenmesi gerektiği yönünde. Bazı Yargıtay kararlarına göre ise tapu kayıtlarının aleniyeti, güvenirliği, 3. şahısların iyniyetinin korunması ve sonraki şerhlerin geçerli olamayacağı prensipleri gereğince böyle bir davanın lehe sonuçlanması mümkün değil.... Bir başka yönden de sadece tapu iptali tescil davası açıp hacizli olarak hisseye düşen arsa payı devrini alıp hacizlerin düşmesini şansa mı bıraksam diye düşünüyorum.
Yardımcı olabilecek Sayın Meslektaşlarıma şimdiden çok teşekkür ediyor, iyi hafta sonları diliyorum.
|