Mesajı Okuyun
Old 14-07-2011, 20:20   #1
Av. Recep

 
Varsayılan Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hangi görüşü

BU Teftiş Kurulu'nun 2010 yılı İcra Dairelerine önerisi;

Sırf Haczin Kaldırılması (Fekki) Taleplerinden Tahsil Harcı Alınmayacağı



Taşınmaz veya motorlu taşıtların kaydı üzerine haciz şerhi işlendiği ya da fiilen haciz gerçekleştirildiği hâllerde, borçlu tarafından yapılan bir ödeme de bulunmamasına rağmen, alacaklı veya vekili tarafından takipten vazgeçildiğine, alacağın haricen tahsil edildiğine dair bir beyanda bulunulmadan sadece ‘mevcut haczin fekkini(kaldırılmasını) talep ederiz’ şeklindeki taleplerinden tahsil harcı alındığı saptanmıştır.

* İİK 23. maddesi her ne sebeple olursa olsun icra takibinden vazgeçildiğinin zabıtnameye yazılması için vazgeçilen miktara ait tahsil harcının yarısının alınması gerektiğine amir olduğu cihetle, icra iflas kanunu ve harçlar kanununda yorum ve kıyas yapılamayacağından icra dosyasında hiçbir tahsilât olmadığı halde haczin kaldırılması talebinin alacağın tahsil edildiğine karine sayılamayacağı, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 24/05/2004 tarih ve 2004/9189 esas, 2004/13126 Karar sayılı ilâmında da belirtildiği gibi, alacaklı asil veya vekili icra dairesine yapmış olduğu başvuruda yalnızca hacizlerin kaldırılmasını talep ettiğinden ve takipten vazgeçtiğine dair bir beyanı da bulunmadığından 492 sayılı Yasa’nın 23. maddesinde takipten vazgeçilmesi halinde tahsil harcı alınacağı öngörüldüğünden anılan maddenin olayda uygulama yeri bulunmadığı, icra müdürlüğünce tahsil harcı alınmasının doğru olmadığı, ayrıca alacağını tahsil edemeyen alacaklının yeniden haciz istemesine engel bir hal bulunmadığı da göz önünde bulundurularak bu tür haczin kaldırılması taleplerinden tahsil harcı alınmaması, aksi uygulamadan vazgeçilmesi,

Aşağıdaki de 2011 yılı

66- Haczin Kaldırılması (Fekki) Taleplerinden Tahsil Harcı Alınacağı


…………esas sayılılarda görüldüğü üzere, taşınmaz veya motorlu taşıtların kaydı üzerine haciz şerhi işlendiği ya da fiilen haciz gerçekleştirildikten sonra alacaklının borçlu adına konulmuş bulunan bu hacizlerin kaldırılması (fekki) yönündeki taleplerinden tahsil harcı alınmadığı saptanmıştır.

Yargıtay 12. HD 16.05.2007 tarih ve 2007/7454 – 10088 E – K sayılı içtihadı uyarınca, alacaklının icra dairesine başvurarak icra takibi nedeniyle borçlu adına kayıtlı emval üzerine konulan hacizlerin kaldırılması talebi, alacağın haricen tahsil edildiğine karine teşkil edeceğinden hacizlerin kaldırılabilmesi için 492 sayılı Harçlar Kanununun 23. maddesine uygun olarak tahsil harcı alınması gerektiğinin bilinmesi.

Görüşlerinizi bekliyorum.