Mesajı Okuyun
Old 11-07-2011, 00:00   #3
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. esim
sorumu yanıtlayan tüm meslektaşlarıma şimdiden çok teşekkürler.benim soru şu:gözaltına alınan çocuğun her durumda mutaka ailesine haber verilir mi?kanaatim çocuğun zararına olacaksa haber verilmemesi yönünde ama yinede tam emin olamadım yardıcı olursanız sevinirim..

Değerli meslektaşım konu genel olarak CMK.m.95'de düzenlenmiştir. Buradaki kural, çocuk şüpheliler için de geçelidir. Çocuklarla ilgili özel düzenlemeye ayrıntılı olarak yönetmeliğin 19. maddesinde yer verilmiştir.
Saygılarımla.


Alıntı:

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği
Çocuklarla ilgili özel hüküm
Madde 19 –
Çocuklar bakımından yakalama ve ifade alma yetkileri aşağıdaki şekilde sınırlandırılmıştır:
a) Fiili i
şlediği zaman oniki yaşını doldurmamış olanlar ile onbeş yaşını doldurmamış sağır ve dilsizler;
1) Suç nedeni ile yakalanamaz ve hiçbir suretle suç tespitinde kullan
ılamaz.
2) Kimlik ve suç tespiti amac
ı ile yakalama yapılabilir. Kimlik tespitinden hemen sonra serbest bırakılır. Tespit edilen kimlik ve suç, mahkeme başkanı veya hâkimi tarafından tedbir kararı alınmasına esas olmak üzere derhâl Cumhuriyet başsavcılığına bildirilir.
b) Oniki ya
şını doldurmuş, ancak onsekiz yaşını doldurmamış olanlar suç sebebi ile yakalanabilirler. Bu çocuklar, yakınları ile müdafiye haber verilerek derhâl Cumhuriyet başsavcılığına sevk edilirler; bunlarla ilgili soruşturma Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılır ve aşağıdaki hükümlere göre yürütülür:
1) Çocu
ğun gözaltına alındığıana-baba veya vasisine bildirilir.
2) Kendi talebi olmasa bile müdafiden yararland
ırılır, ana-baba veya vasisi müdafi seçebilir.
3) Müdafi haz
ır bulundurulmak şartı ile şüpheli çocuğun ifadesi alınır.
4) Kendisinin yarar
ına aykırı olduğu saptanmadığı veya kanunî bir engel bulunmadığı durumlarda ana-babası veya vasisi ifade alınırken hazır bulunabilir.
5) Yeti
şkinlerden ayrı yerlerde tutulur.
6) 2253 say
ılı Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunda yazılı suçlar büyüklerle beraber işlendiği takdirde soruşturma evresinde çocuklarla ilgili evrak ayrılır, soruşturmaları ayrı ayrı yürütülür.
7) Çocuklar
ın kimlikleri ve eylemleri mutlaka gizli tutulur.
8) Suçun ma
ğduru çocuksa, bunlara karşı işlenen suçüstü hâllerinde, kovuşturulması suçtan zarar gören kimsenin şikâyetine bağlı olan fiillerde şüphelinin yakalanması ve soruşturma yapılması için şikâyet şartı aranmaz.
9) Çocuklarla ilgili i
şlemler mümkün olduğu ölçüde sivil kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir.
10) Çocuklara kelepçe ve benzeri aletler tak
ılamaz. Ancak, zorunlu hâllerde çocuğun kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlükleri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlemler alınır.