Mesajı Okuyun
Old 26-06-2011, 10:34   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Yorum

HÜKÜM:
Alıntı:
...Mahkemece hesabın katına ilişkin ihtarda kefil M'nin isminin yer almadığı, alacak muaccel hale gelmeden ihtiyati haciz istenemeyeceği gerekçesiyle, ihtiyati haczin kaldırılmasına karar verilmiş...

BOZMA GEREKÇESİ:
Alıntı:
Alacaklı banka tarafından hesap kat edilerek ihtarname gönderilmiştir. Alacağın muaccel hale gelmesi için kredi hesabının kat edilmesi yeterli olup ayrıca hesabın kalına ilişkin ihtarnamenin borçlu veya kefile tebliği zorunlu değildir. Mahkemece bu yön gözetilerek bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir.

İRDELEME:
İİK.m 258/1 hükmüne göre; ihtiyati haciz kararı verilebilmesi için:

1.Mahkemenin "alacağın varlığı hakkında kanaat edinmiş olması" yeterlidir.

2.Mahkemenin "alacağın varlığına kanaat getirmesinden" anlaşılması gereken; alacağın usul hukuku kurallarına göre kesin olarak ispatlanması değildir!

3.Başkaca hukuksal koruma tedbirlerinde olduğu gibi, ihtiyati hacizde de amaç; davaya ilişkin bir yargılamadan farklı olarak, maddi hukuka dayanan hak bakımından nihai bir karar verip uyuşmazlığı sona erdirmek değildir.

4.İhtiyati hacizde amaç; ihtiyati tedbire benzer şekilde, Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan "hukuk devleti" ilkesinin bir gereği olarak, bireylere etkin hukuki himaye sağlamaktır.

5.İhtiyati haciz yargılamasında, etkin hukuksal himaye sağlamak, bunu sağlarken olabildiğince çabuk ve hızlı hareket etme gerekliliği; usul kurallarına göre maddi hukuka dayanan hakkın araştırılmasından önce gelir.

6.Maddi hukuka göre kimin haklı kimin haksız olduğu, İİK.m.264.kapsamında itirazın kaldırılması veya itirazın iptali davasında ya da açılacak bir menfi tespit veya istirdat davası sırasında incelenerek sonuçlandırılacaktır.

7.İİK.m.265'de ihtiyati haciz kararına itirazın koşulları açıkça hükme bağlanmıştır.
Maddede, borçlunun, kendisi dinlenmeden verilen ihtiyati haczin
7.1.Dayandığı sebeplere,
7.2.Mahkemenin yetkisine
7.3.Teminata
itiraz edebileceği düzenlenmiştir.

8.Bu itiraz sebepleri sınırlı olup, şekli niteliktedir.

Alıntı:
Yukarıda kararda altı çizili yerde anlatılmak istenen nedir acaba ben altı çizili yerden hiçbirşey anlamadım.Altı çizili yerde ne anlatılmak istendiğini Siz değerli meslektaşlarım görüşlerinize sunmak istiyorum.


SONUÇ:
İncelenen kararda hükmün, m.265'e aykırılık nedeniyle bozulmuş olmasında bir aykırılık göremedim.